· 

'Kunstelen' en een bloedtransfusie

Vandaag moesten we om tien uur al in het ziekenhuis zijn! Om kwart voor acht zaten we in de auto. Jammer genoeg hadden we veel file. De file loopt tot en met de afslag voor het ziekenhuis. Over de laatste kilometers doen we erg lang. Net voor half elf waren we op afdeling Pauw. Het was nog erg rustig omdat meer mensen in de file stonden. 

 

De controles gingen goed en het aanprikken ging ook zonder problemen. Na het gesprek met de verpleegkundig specialist kreeg ik ook snel mijn chemo's. Om twee uur was ik eigenlijk klaar maar omdat mijn Hb waarde (4,0) erg laag is, kreeg ik vandaag ook nog een bloedtransfusie. Ik krijg dan via mijn kastje gezond bloed van iemand anders. Door dit bloed wordt mijn eigen bloed gezonder en krijg ik ook weer meer energie om iets te kunnen doen. Ik hoop van het weekend gewoon lekker Sinterklaas te kunnen vieren!

 

Blijft toch wel een beetje raar als er een rood lijntje vanuit een zak met bloed mijn lichaam instroomt. Tijdens de bloedtransfusie wordt mijn bloeddruk en temperatuur meerdere keren door de zuster gecontroleerd om te kijken of mijn lichaam het bloed wel accepteert. Gelukkig gaat het allemaal goed.

 

Ondertussen kan ik met Eliane van 'Cafe-des-Artistes' gaan 'kunstelen' aan mijn surprise voor Sinterklaas op school. Café des Artistes (dat is Frans voor kafeetje van en voor artiesten) is een bijzonder kunstproject dat sinds 2011 actief is in verschillende kinderziekenhuizen. Wat begon als vrijwilligerswerk is inmiddels uitgegroeid tot een door de kinderen, ouders en artsen zeer gewaardeerde activiteit. Met een kunstkar vol materialen bezoekt Eliane de kinderen. In een (paar) uurtje(s) maken we samen een hele leuke surprise voor .....!

 

Om vier uur is de eerste zak met bloed ingelopen en ik voel me niet zo lekker. De zusters gaan een bed voor me regelen zodat ik even kan gaan liggen en bijkomen. Ik zou eigenlijk nog een zak bloed krijgen maar deze was nog niet klaargemaakt. Ze kunnen niet zomaar even een zak bloed uit de kast pakken. Voordat bloed gegeven kan worden, moet er eerst weer bloed bij mij afgenomen worden. Dat bloed wordt dan in het laboratorium 'gekruist' met het nieuwe bloed om te kijken of het goed gaat. Dit duurt wel een tijdje voordat dat klaar is... Mijn papa en mama hebben toen overlegd met de specialist en besloten dat we deze zak niet meer doen. 

 

Ik blijf nog even liggen op mijn bedje maar om vijf uur ben ik weer wat opgeknapt. De zuster koppelt mijn kastje weer los en ik kan mijn kralen weer pakken. Vandaag heb ik twee extra kralen. Eén kraal voor de goede dag van gisteren en één kraal voor de bloedtransfusie. Daarna gaan we op weg naar huis in een drukke avondspits... Onderweg heb ik toch wel honger en stoppen we nog bij de McDrive voor twee Cheeseburgers (blijkbaar krijg je er twee voor de prijs van één) en frietjes. Om half acht zijn we in Kapelle. Dylan is ondertussen door opa Roel opgehaald van de BSO en heeft lekker frietjes gegeten. Papa en mama hebben nog niet gegeten en kunnen nog aanschuiven voor een bord met frietjes en een kroket. Ik krijg ook nog frietjes van oma! En daarna gaan we lekker naar huis. Om half negen lig ik in mijn bedje. Hopen dat de bloedtransfusie helpt en dat ik van het weekend weer wat energie heb.

 

X Jade

 

Meer weten over 'Cafe-des-Artistes' klik hier.