· 

Beroerd, kunstelen en goed nieuws

De hele dag heeft Jade op haar bed gelegen. Ze heeft continue pijn in haar buik, ze is misselijk en heeft pijn in haar hoofd. Eten en drinken gaat ook moeizaam al heeft ze wel wat fruit en een paar happen van een wit broodje op. 's Ochtends komt Eliane, de kunstenares van Cafe des Artistes, langs om te vragen of Jade toch misschien zin heeft om aan het eind van de middag wat te kuntselen. Voor deze zekerheid maken we toch maar een afspraak.

 

Ik heb ondertussen een gesprek met de arts over hoe het nu gaat en hoe de behandeling er straks uit komt te zien in het volgende blok. Ze vermoeden dat Jade op dit moment een infectie heeft die de koorts veroorzaakt en mogelijk ook de pijn in haar buik. Er is afgelopen dagen bloed, urine en poep naar het laboratorium gestuurd om te kijken of ze oorzaak kunnen vinden. De uitslag van de bloedkweek duurt drie dagen. Jade zal in ieder geval tot vrijdag in het ziekenhuis moeten blijven. Ook zal ze de komende dagen wat moeten gaan eten om meer energie te krijgen.

 

In het volgende behandelblok (HR1) zal Jade in ieder geval twee keer vier dagen in het ziekenhuis moeten blijven om chemo te krijgen. Er is ook een periode waarin ze vooral thuis is en dat ze zelf orale chemo moet innemen. De chemokuren in de komende blokken worden nog intensiever en haar weerstand zal dan ook heel laag zijn (zeg maar nul).  Dit blok zal minimaal een maand duren. 

 

Aan het eind van de middag knapt Jade toch wel wat op. Samen met Eliane gaat ze dan ook aan de slag om kleine kunstwerkjes te maken. Ze hebben gewone stenen beschilderd met viltstiften waarin acrylverf zit. Je kan daar heel precies mee schilderen. Daarna worden ze afgelakt met nagellak voor een mooi glanseffect. Toch een uurtje waarin ze even met iets anders en leuks kan bezig zijn.

 

Net als ze klaar is met kunstelen, komt de oncoloog langs met goed nieuws! De punctie van afgelopen dinsdag is helemaal schoon. Er zijn dus geen leukemiecellen meer gezien in haar hersenvocht. De punctie is onderzocht door het SKION in Den Haag wat de uitslag nog betrouwbaarder maakt. Nu maar hopen dat de punctie volgende ook weer schoon is.

 

's Avonds eet Jade weer niks en gaat ze vroeg slapen. Terwijl ze half slaapt krijgt ze de chemo en het vieze drankje via haar sonde. Alles blijft erin zitten! Eerder vandaag heeft ze Forlax (om de poep zachter te maken) gekregen om te zorgen dat er een eventuele ontstopping in haar darmen opgelost wordt. En dat heeft effect. Drie keer deze nacht loopt de poep er wel heel makkelijk uit. Het is dus een onrustige nacht met weinig slaap. 

 

 

Morgenochtend staat er om 8:00 een lumbaalpunctie gepland. Het is nog even afwachten of ze fit genoeg is hiervoor maar waarschijnlijk wel.