· 

Misselijk en sondevoeding

De dag begint vroeg als het kamergenootje van Jade om zes uur wakker wordt en zachtjes om zijn mama roept. Zij slapen op een andere plek in het ziekenhuis en het duurt even voordat ze er kunnen zijn. De verpleging neemt hem mee de gang op zodat Jade en ik nog even verder kunnen 'slapen'. Om half acht gaan we alvast klaarmaken om naar afdeling Dromedaris te gaan voor de lumbaalpunctie. Het duurt iets langer voordat we kunnen. Jade kan in de bed blijven liggen en we gaan met de lift een verdieping omhoog. Op dromedaris staat de slaapdokter al klaar. Helaas dit keer geen Pepijn :-( Wegens de drukte is de slaapdokter een beetje gehaast. Omdat ik vandaag alleen met Jade ben, ga ik voor het eerst mee naar de 'operatie-kamer'. Ik moet eerst een soort blauwe overall en van die blauwe zwembadschoentjes aan doen. 

 

Op de kamer moet Jade op een ander bed gaan liggen (bij Pepijn mocht ze gewoon in haar eigen bed blijven). Daarna krijgt ze een aantal plakkers op haar buik,borst en vinger zodat ze de ademhaling en hartslag in de gaten kunnen houden. Ook wil de slaapdokter een 'zuurstofbrilletje' in haar neus doen maar ook dat hoeft niet bij Pepijn. De slaapdokter houdt het temp erin en ook de slaapmelk wordt snel ingespoten. Ik geef Jade nog een kus en kort daarna slaapt ze. 

 

Een klein half uurtje later is ze weer terug op de uitslaapkamer. Ze is al wakker en heeft dit keer zin in knakworstjes... Terug op haar eigen kamer vraag ik nog om knakworstjes maar helaas. Dan maar een croissant met jam. Jade lijkt wat op te knappen en eet de croissants snel op. Daarna lijkt ze toch weer wat minder te gaan en ligt ze toch weer veel te slapen. Voor de middag krijgen we te horen dat Jade gaat verhuizen naar afdeling Giraf en dat ze een eigen kamer krijgt. De artsen vinden het toch te gevaarlijk dat ze met een infectie op een kamer ligt met andere kinderen. We gaan dus verhuizen en we leggen alle spullen op het bed van Jade. Daarna gaan we naar afdeling Giraf, kamer 19.

 

Later in de middag hebben de arts, verpleegkundige, verpleegkundige specialist, diëtist en psychologe overlegd wat het nu het beste is voor Jade. Er is besloten dat Jade tot maandag in het ziekenhuis moet blijven. Ook krijgt ze de sondevoeding om haar buik weer wat op gang te helpen en om de medicijnen beter te kunnen laten landen. En ze gaan een bloedtransfusie doen zodat haar Hb-waarde weer omhoog gaat en dus meer energie krijgt. Ze krijgt dus de tijd om bij te komen en op te knappen. Aanstaande maandag staat om acht uur ook weer een lumbaalpunctie gepland. Dan hoeft Jade ook niet heel vroeg in de auto te zitten.

 

Aan het eind van de middag komt Olga weer naar het ziekenhuis. Barbara, Rick en Sarah komen ook nog even langs. Barbara heeft nog een paar nieuwe mutsjes voor Jade gemaakt! Net als mama er is, komt de psychologe bij Jade langs om te vragen of ze haar nog ergens mee kan helpen. Ook gaan ze kort daarna starten met sondevoeding. Ook dat is voor Jade weer iets nieuws en brengt ook weer spanning met zich mee. De komende uren gaan ze via de sonde heel langzaam 10 mm voeding in haar maag laten lopen. Olga en ik hebben nog een gesprek met de afdelingsarts over de afgelopen dagen. Ondertussen zitten Barbara, Rick en Sarah een spelletje te spelen in de woonkamer. Jade voelt zich nog steeds erg misselijk en slap en heeft niet veel oog voor bezoek. 

 

Na het eten ga ik weer terug naar Goes. Dylan is vandaag en vannacht bij Miranda, Jeroen, Jelte en Siebe. Hij heeft stiekem nog wat restjes vuurwerk afgestoken met zijn neven en ze zijn lekker gaan voetballen (zelfs in de regen en hagel). 's Avonds zijn ze frietjes met knakworsten gaan eten in de Panhoeve in 's Heer Arendskerke. Dylan heeft genoten vandaag!

 

- Marcel