· 

Thuis!

Na twee weken in het ziekenhuis was het vandaag dan eindelijk zover... Jade mag naar HUIS!

 

We hadden gehoopt dat ze op maandag al naar huis had gemogen maar een paar kleine dingen gooiden roet in het eten. Olga was al onderweg naar Utrecht toen ik hoorde dat ze toch nog een dagje moest blijven. Ten eerste moest ze een antibiotica kuur afmaken en ten tweede waren haar bloedwaarden zo laag dan het niet verstandig was om naar huis te gaan. Gisteren heeft ze daarom nog twee bloedtransfusies gehad om de komende dagen wat meer energie te hebben. 

 

Maar goed dat was gisteren, vandaag weten we al vroeg zeker dat we naar huis mogen. Om negen uur zijn de controles gedaan, hebben we de spullen ingepakt en heb ik de eerste lading met spullen al naar de auto gebracht. Toch apart dat je in twee weken heel veel spullen in een klein ziekenhuiskamertje kan verzamelen. Terwijl we nog een broodje aan het eten zijn, komt om kwart over negen de verpleegkundige met het verlossende woord: 'Je mag naar huis'. Voordat we in de auto kunnen springen moet er nog een paar dingetjes geregeld worden. De apotheek komt nog langs met de benodigde medicijnen en Jade haar naaldje moet nog uit haar kastje gehaald worden. Voor het laatste is Jade toch wat gespannen. Het is al een poosje geleden, het is op een andere plaats en het is een nieuwe verpleegkundige. Daarna moet ook de sondevoeding nog overgezet worden. Jade heeft nu een rugzak met een pomp voor de sondevoeding. Zo is ze mobiel en kan ze continue de benodigde voeding binnenkrijgen. We kunnen dan eindelijk naar de auto maar niet voordat we een Slush Puppy gehaald te hebben. 

 

Om twaalf uur zijn we thuis. Eén van de eerste dingen die Jade doet is lekker in bad! Daar had ze al een poosje zin in. De rest van de dag doen we rustig aan. Ze zit lekker op de bank te lezen en de eetlust begint terug te komen. Ze eet boterhammen, soepstengels en chipjes. Om kwart over drie gaan Olga en ik samen Dylan van school halen. Hij is blij ons weer te zien! Snel daarna lijkt alles weer zijn 'normale' gangetje te gaan. Dylan en Jade zijn aan het spelen, lezen en televisie kijken en Olga en ik zijn de spullen aan het opruimen, de medicijnen aan het organiseren en koken. Er waren weer kaartjes en cadeautjes gebracht en voor de voordeur stond zelfs een heel avondmaal (bedankt Melanie!). 

 

's Avonds hebben we eindelijk weer met zijn vieren aan tafel kunnen eten. Jade en Olga eten vis cuisine en worteltjes en Dylan en ik eten gevulde tortilla's die we op de stoep hebben gevonden. Jade eet nog geen grote hoeveelheden maar al veel meer dan afgelopen weken. De komende tijd krijgt ze sondevoeding maar hoe meer ze zelf gaat eten, hoe sneller we de sondevoeding kunnen minderen/stoppen. Een paar dagen geleden woog Jade nog 29 kilo maar bij de controle vanochtend in het ziekenhuis was dit 29,7. Er moet nog wel een paar kilo bij voordat ze weer op haar gewicht zit van begin november. Ze woog toen 32,6.

 

Komende dagen is ze thuis en gaan we donderdag haar verjaardag vieren!! Vrijdag gaan we dan weer terug naar het ziekenhuis voor de start van het volgende behandelblok HR1 en de beenmergpunctie van de afsluitende 'dag 79' van het blok 1B. Normaal gesproken moeten kinderen kwalificeren om een nieuw blok te kunnen starten. Dat wil zeggen dat bepaalde bloedwaarden aan minimale eisen moeten voldoen. Bij Jade nemen ze geen risico's en gaan ze sowieso door. Ze willen de leukemiecellen geen kans om terug te komen. Dit betekent dat ze vrijdag weer wordt opgenomen en dat ze maandagochtend pas weer naar huis mag. 

 

Maar eerst haar verjaardag vieren en zorgen dat ze even lekker thuis kan zijn!! 

 

- Marcel