· 

Dag 79

Na een leuke tiende verjaardag moeten we weer terug naar het ziekenhuis maar niet voordat we met zijn allen bij het afzwemmen van Dylan zijn geweest. Dylan mag vandaag afzwemmen voor 'Survival 1'. Het moeilijkste onderdeel is in het water je schoenen en je lange broek uitdoen terwijl je water trappelt en je niet even mag uitrusten. Als je broek uit is, moet je knopen leggen in de pijpen. Je broek moet je daarna op het water slaan. Er komt dan lucht in de broekspijpen te zitten en je hebt dan eigenlijk een soort reddingsboei. Met deze boei moet je dan een minuut stil blijven drijven in het water. Dit en alle andere onderdelen gaan goed en Dylan heeft zijn diploma meer dan verdiend! Na de uitreiking gaan Jade, Olga en ik naar het ziekenhuis en gaat Dylan met zijn vriendjes naar school.

 

Op de planning staat een beenmergpunctie, een lumbaalpunctie en het toedienen van een hoge dosis chemotherapie. Jade moet dan ook in het ziekenhuis blijven om deze chemo snel weer uit haar lichaam te laten spoelen. In het ziekenhuis doen ze eerst de controles en niet lang daarna hebben we een gesprek met de oncoloog. Tijdens dit gesprek horen we dat de bloedwaarden van Jade niet genoeg zijn hersteld om de chemo te krijgen en dat ze vandaag niet in het ziekenhuis hoeft te blijven. Met name de trombocyten (bloedplaatjes), haar neutrofielen (zegt iets over haar weerstand) en haar leukocyten zijn te laag. De komende dagen zullen deze verder herstellen en Jade krijgt vandaag een bloedtransfusie zodat ze maandag wel de chemo kan krijgen. De puncties gaan wel gewoon door. De resultaten van de puncties zijn belangrijk voor het protocol omdat het vandaag dag 79 is.

 

Naar de resultaten van de beenmergpunctie zijn we erg benieuwd. Als ze daar geen leukemiecellen meer in vinden in haar beenmerg, heeft Jade eigenlijk geen leukemie meer. Dit noemen ze dan 'remisie'. De behandelingen in het komende jaar zijn er dan op gericht om de leukemie niet meer terug te laten komen en ook de allerlaatste verstopte cellen kapot te maken. Omdat de leukemie van Jade niet zomaar wegblijft, moet ze het komende (half) jaar de zwaardere en intensiever chemotherapie van de Hoge Risico Groep krijgen. Ook bestaat de kans dat ze nog steeds (heel weinig) leukemie in haar beenmerg vinden maar dat verandert de behandeling eigenlijk niet. De eerste resultaten krijgen we volgende week maandag/dinsdag maar de definitieve, nauwkeurige resultaten zullen één tot twee weken op zich laten wachten.

 

Om half drie is Jade aan de beurt voor de puncties op afdeling Dromendaris. Ze kent inmiddels de klappen van de zweep en maakt zich niet druk over wat er komt. Ze heeft eigenlijk wel zin om even 'lekker' te slapen. Ook nu gaat alles goed en is ze snel weer op de uitslaapkamer. Voordat ze echt wakker is, ga ik naar mijn werk in De Bilt. Afgelopen woensdag is tijdens een etentje met mijn collega's een ruit van mijn auto ingeslagen en mijn laptop uit de koffer gestolen. Ik kan vandaag mijn nieuwe laptop nog ophalen. Om half zes ben ik weer terug in het ziekenhuis en neem ik Jade en Olga mee naar huis. Het is weer een lange dag geweest. Hopen dat we dit weekend nog wat verder bij kunnen komen voordat Jade maandag weer terug naar het ziekenhuis moet.

 

- Marcel