· 

Nieuwe sonde

Afgelopen nacht is alles goed gegaan en heeft Jade goed kunnen slapen. Ook heeft ze wat meer eetlust en eet zowaar bijna een hele boterham op. Ze eet nog behoorlijk wat fruit en drinkt ze twee bekers met Fristi. Terwijl ze eet, kijkt ze de film 'Brave' op de laptop.

 

Dan om één uur neemt ze een paracetamol in met een danootje. Jade vraagt snel om een bakje en spuugt daarna alles wat ze gegeten heeft uit in het bakje. De sonde komt mee en hangt uit Jade haar mond. Ook nu blijft Jade rustig en het eerste wat ze zegt is: "Zet de sondevoeding uit!". Ik zet de sonde uit en ga snel de verpleegkundige halen. Na nog een beetje opruimen, moet alleen de sonde nog uit haar neus. Eerst peutert Jade zelf de pleisters los, knipt de verpleegkundige het grootste deel van de sonde af en trekt ze de rest van de sonde via de neus eruit. Een paar minuten later komen Olga en Dylan samen met opa Roel en oma Ineke de kamer binnen. Jade ligt erbij alsof er niks is gebeurt. 

 

Opa en oma blijven maar kort want ze moeten naar het afzwemmen voor het B-diploma van ons nichtje Veere. Aan het eind van de middag komen ze weer terug om Olga en Dylan mee naar Wijk bij Duurstede te nemen. Samen met Dylan ga ik naar de voetbalkooi. Dit keer niet om te voetballen maar om te hockeyen! Dylan heeft twee hockeysticks en een bal meegenomen en dat werkt net zo goed als een voetbal. 

 

Rond twee uur komt de verpleegkundige vertellen dat de sonde er weer terug in moet. Dit keer niet tijdens de sedatie maar 'gewoon' op de behandelkamer. De verpleegkundige legt met een pop uit wat Jade moet doen als ze de sonde weer inbrengen. Na de uitleg krijgt ze nog een kwartiertje om even te laten bezinken. Daarna gaan we naar de behandelkamer. Dylan blijft maar even op de kamer van Jade. Jade is behoorlijk gespannen en wil in eerste instantie niet meewerken wat ook niet zo gek is. Er zijn twee verpleegkundigen en een papa en mama die van alles tegen je zeggen wat je moet doen. Onder lichte dwang gaat de sonde dan toch in haar neus en begint Jade netjes te slikken (zoals opgedragen). Het lijkt allemaal goed te gaan als het slangetje 53 centimeter voorzichtig in haar neus wordt geduwd. Als het slangetje er bijna inzit, zegt Jade dat het niet lekker voelt. De verpleegkundige kijkt nog in haar mond maar ziet niks. Dan toch het laatste stukje maar jammer genoeg komt de sonde weer in haar mond uit. Het slangetje moet er dus weer uit en we gaan gelijk door voor een tweede poging. Dit keer gaat het gelukkig goed en na controle zit de sonde weer op zijn plaats.

 

Weer terug op de kamer ga ik beneden boterhammen halen om tosti's te maken voor mij en Dylan. Voor Olga nemen we een grote beker Yoghurt mee. Ondanks alles knapt Jade weer wat op en spelen we de rest van de middag Scotland Yard met Dylan en Jade als mister X. Olga en Dylan worden rond half zes door opa en oma opgehaald. Samen rijden ze naar Wijk bij Duurstede om te blijven slapen bij Hans en Kim. Zondagmiddag komen ze weer terug. Olga blijft dan in Utrecht en ik rijd mee terug naar Goes. Jade is behoorlijk vermoeid van de dag en gaat op tijd slapen. 'Wie is de mol' kijken we morgen wel. Rond tien uur is ook de chemo helemaal ingelopen en begint het spoelen voor de komende vierentwintig uur.

 

- Marcel