· 

Terug naar het ziekenhuis

Na een paar dagen in haar eigen bed te hebben geslapen, moet Jade vandaag terug naar het ziekenhuis in Utrecht voor een opname. Komende drie dagen krijgt ze dagelijks twee chemo's (Etoposide en Cyclosfamide). Maar eerst krijgt ze een beenmergpunctie (5e keer). De artsen willen controleren hoe ze gereageerd heeft op de hoge dosis chemo (Methotrexaat) van twee weken geleden. 

 

We hoeven pas om half twaalf in het PMC te zijn. We kunnen rustig op staan en Olga kan Dylan op het gemakje naar school brengen. Het is voor het eerst dat Jade geen zin heeft om naar het ziekenhuis te gaan en ze treuzelt een beetje voordat we kunnen vertrekken. In het ziekenhuis gaat alles soepel met natuurlijk de benodigde wachttijd. Na de controles en bloedafname volgt een uurtje later een gesprek met de oncoloog. Ze vertelt dat de bloedwaarden net goed genoeg zijn zodat ze geen bloedtransfusie hoeft. Jade heeft nog steeds wat last van haar mond maar de oncoloog ziet niks bijzonders. Na het gesprek, krijgt Jade kamer 16 op afdeling Giraf. Daar wachten we tot Jade naar afdeling Dromedaris mag voor de beenmergpunctie.

 

Op Dromedaris gaan we nu naar de kleinste operatiekamer die er is. Een heel verschil met de grootste operatiekamer van twee weken geleden. Normaal gesproken moet de ouder die meegaat ook een soort overal aan. Dit keer is het niet nodig omdat deze operatiekamer naast de uitslaapkamer ligt en je daar ook kunt komen zonder bij de andere operatiekamers in de buurt te komen. Jade gaat in haar bed met de slaapdokter over de gang en ik ga met de verpleegkundige binnendoor over de uitslaapkamer. We maken er een wedstrijdje van wie het eerst in de operatiekamer is. Ik zie Jade nog net heel hard over de gang gaan en ik verlies de wedstrijd. 

 

In de operatiekamer is de sfeer ontspannen en Jade is weer alert en zorgt dat alles wel goed gebeurt. Ze wil zo lang mogelijk wakker blijven als de slaapdokter de slaapmelk inspuit. Ze begint te tellen... één ... ze zwaait nog even... maar dan is ze al in slaap. Ik geef er nog een kus en ga naar de wachtkamer waar Olga op me wacht. Na iets meer dan kwartiertje worden we opgehaald. Jade is al wakker. Omdat het nu wat drukker op de uitslaapkamer is, mag er maar één ouder mee. Nu gaat Olga mee en wacht ik buiten op de gang. Eén van de eerste dingen die Jade zegt, is dat ze graag nog wat langer had willen slapen.

 

Weer terug op afdeling Giraf is het weer hetzelfde als de voorgaande weken. Ze krijgt infuus en er wordt gestart met de chemo's. Het is inmiddels half vier en ik ga terug naar Goes. Als alles goed gaat blijft gaan, kan ik Jade en Olga zondag weer ophalen. Ik haal Dylan op bij de hockey en ga lekker pizza eten op de bank. 's Avonds hoor ik dat het gezellig is bij Jade en Olga. Er staat een muziekje op en ze zijn lekker bezig om een cadeautje voor ... te maken met de verfstiften die Jade voor haar verjaardag gekregen heeft.

 

Dit wordt het vierde weekend dat we niet met zijn allen thuis kunnen zijn. Hopen dat het volgende week wel kan want dan vieren we Dylan zijn verjaardagsfeestje en zijn kinderfeestje.

 

- Marcel