· 

Hoge koorts

Gisteren was Jade heel de dag misselijk en voelde ze zich echt heel beroerd. In de loop van de nacht is ook haar temperatuur opgelopen tot iets onder de 39 graden. Vanochtend ging het steeds minder en was haar temperatuur opgelopen tot boven de 39 graden. Ook moet ze weer overgeven. We wilden graag dat ze thuis zou zijn om het 'grote-mensen-feestje' van Dylan mee te vieren maar dat gaat echt niet kunnen. Na een telefoontje met het ziekenhuis, worden Jade en ik door mijn zus naar het ziekenhuis gebracht. Jade is nog redelijk mobiel en aanspreekbaar en een ambulance is niet nodig (maar het is op het randje). In de auto ligt Jade tegen mij aan en houdt zich zo stil mogelijk. Ze heeft veel last van dik speeksel in haar mond en wil dit regelmatig in een bakje spugen. Aan mij de schone taak om dit dan zo snel mogelijk te regelen. De rit voorloopt gelukkig voorspoedig en zonder dat ze de hele auto onder moet spugen. 

 

In het ziekenhuis staat er een bedje klaar waar ze heel snel in wil liggen en mee naar de behandelkamer kan. Omdat ze veel heeft bewogen om vanuit de auto in de rolstoel te komen en van de rolstoel weer in bed, moet ze overgeven. Het spuug heeft (nog steeds) een rode kleur. Het lijkt er op dat de afgelopen uren het bloed van een bloedneus haar maag is ingelopen en dat ze daar misselijk van is. Omdat de bloedplaatjes met een waarde van 3 wel heel laag zijn, is de bloedneus niet goed gestelpt. Ze wordt snel aangeprikt en er wordt gelijk bloed afgenomen voor een kweek. Daarna moet we nog even (een half uurtje) wachten op de dokter voordat ze naar kamer 14 mag op afdeling Giraf. De dokter komt uiteindelijk langs. Ze gaan weer starten met twee antibiotica's, ze krijgt paracetamol en een bloedtransfusie. Ook starten ze met TPV (Totale Parenterale Voeding, of te wel voeding direct in haar bloed). Zo krijgt ze toch genoeg voeding en wordt haar maag ontzien. Daarna kunnen we naar Giraf. 

 

Op Giraf krijgt ze eerst een paracetamol om de koorts te laten zaken. Daarna krijgt ze eerst de antibiotica's en dan de bloedtransfusie. Als Jade bloedplaatjes krijgt, krijgt ze ook een spulletje tegen een allergische reactie. Daar wordt ze slaperig van en gelukkig is ze snel vertrokken. Ondertussen heeft mijn zus alle tassen uit de auto gehaald en wat te eten en drinken geregeld. Ze blijft nog een poosje en we eten nog een stukje appeltaart voor Dylan zijn verjaardag. Daarna rijdt ze terug naar Kapelle. Voor haar niet makkelijk om Jade zo te moeten zien.

 

In Goes is ondanks alles het feestje van Dylan begonnen. Hij krijgt mooie cadeaus en mag natuurlijk de kaarsjes op zijn verjaardagstaart uitblazen.  

 

Iets voor vijven wordt Jade weer wakker. Het eerste wat ze zegt: "Je moet mijn temperatuur meten!". Haar temperatuur is opgelopen tot 41,4 en ook haar hartslag gaat flink te keer (dit komt door de koorts). Ze krijgt na overleg met de arts nieuwe paracetamol en gelukkig heeft dit effect. De temperatuur zakt in korte tijd weer tot iets onder de 39 graden. Tante Kim is na haar dienst weer langsgekomen en ziet Jade ook weer wat opknappen. Jade wordt weer wat beweeglijker en krijgt ook wat meer praatjes. Ze drinkt wat appelsap en kijkt televisie. Tante Kim gaat er weer vandoor maar komt morgen na haar dienst  weer even langs. 

 

Helaas moet Jade nog medicijnen innemen én moet ze nog haar dagelijkse prik. De prik gaat weer heel goed nadat Olga via de telefoon de instructies heeft gegeven aan de zuster. De zuster spuit rustig het spulletje in en Jade, Dylan, Olga en ik tellen rustig net zo lang totdat de prik klaar is. Ook de medicijnen lijken goed te gaan maar na een minuut of twintig moet ze toch overgegeven. Jade voelt zich weer erg beroerd. Zo rond 21:00 is de  temperatuur opgelopen tot boven de 41 graden. In overleg met de arts gaan ze zo snel mogelijk de volgende paracetamol geven om de koorts te verlagen. Voor de rest wachten ze af om te kijken hoe Jade reageert en om te kijken wat er morgen uit de eerste bloedkweken komt. Om alles beter in de gaten te houden wordt Jade aan de monitor gehangen zodat ze continu de hartslag en saturatie kunnen zien.

 

Het gaat een onrustige nacht worden met veel controles en geven van medicijnen. Hopen dat Jade morgen weer wat opknapt.

 

- Marcel