· 

Positief bericht en bloedprikken

Wederom een rustige nacht gehad en Jade heeft goed geslapen maar als ze wakker wordt, voelt ze zich erg slecht. In de ochtend gaat het op en neer. Soms gaat het wat beter maar dan weer veel minder.

 

Olga en Dylan komen vandaag naar Utrecht om bloed te prikken en ook Isa komt mee. Als ze om twee uur de afdeling op lopen, gaat het net heel slecht met Jade. Ze heeft heel veel (bot)pijn in haar rug, benen en ribben. Ze schreeuwt het uit van de pijn. De arts komt snel kijken en hij zorgt dat Jade morfine tegen de pijn krijgt.

 

Ook de oncoloog komt net op dat moment langs maar heeft positief nieuws. De puncties van gisteren waren allebei schoon! En dat is toch wel erg goed nieuws. Er is dus geen leukemie gevonden in haar hersenvocht én de leukemie in haar beenmerg is ook niet meer te vinden. Eigenlijk is het beenmerg van Jade zo goed als leeg (dit was ook de bedoeling). Dit is ook de reden waarom ze de injecties krijgt. Het beenmerg moet weer aangespoord worden om nieuwe cellen te gaan maken. De definitieve nauwkeurige uitslag komt volgende week maar ook de oncoloog was erg positief over dit resultaat. Blijft natuurlijk nog wel de vraag waar de koorts dan vandaan komt. De komende dagen zoeken ze verder en gaan ze stoppen met een aantal medicijnen. Deze zouden in theorie ook koorts kunnen veroorzaken. Een andere oorzaak zou de chemo (Vincristine) van afgelopen vrijdag kunnen zijn. Ook gaan ze donderdag een echo van haar hart maken om ook dit als oorzaak uit te kunnen sluiten. Voorlopig dus nog geen oorzaak, afwachten maar.

 

De morfine doet snel zijn werk en kan ze weer wat rustiger op haar bed liggen. Dylan en Isa zijn maar even op het dak gaan voetballen. Toevallig komt er net nog iemand langs om een verhaal te vertellen over een pad en kikker. De kinderen luisteren aandachtig naar het verhaal en geeft Jade de broodnodige afleiding.

 

Na het verhaal gaat Olga samen met Dylan bloedprikken. Dylan wil niet te veel weten wat er gaat gebeuren. Hij gaat gewoon en ziet het wel. Onze held doet het heel goed en het prikje doet wel pijn maar is gelukkig snel gebeurd. Ook bij Olga wordt bloed afgenomen. Als ze terug zijn op de kamer van Jade ga ik bloed geven. Het bloed van Jade kon niet gebruikt worden omdat daar te weinig leukocyten inzitten om het te kunnen gebruiken. Jade heeft daarom vanochtend bij haar zelf wangslijm afgenomen om onderzoek te doen. Ze moest om de beurt vier wattenstaafjes 30 seconden langs de binnenkant van haar wang wrijven. De wattenstaafjes mochten voor de rest niks aanraken. Door middel van dit (bloed)onderzoek wordt gekeken of Dylan dezelfde witte bloedgroepen (HLA-type) heeft als Jade. Er is 25% kans dat Dylan een passende donor is. Is dit niet het geval dan wordt bij 'Matchis' gekeken of er een geschikte donor is. Stichting Matchis zorgt ervoor dat patiënten met leukemie en andere ernstige bloedaandoeningen die een stamceltransplantatie moeten ondergaan, zo snel mogelijk de best passende donor krijgen. 

 

De kinderen kijken nog een beetje televisie maar Jade valt al snel in slaap. Olga gaat met Dylan en Isa in het restaurant eten. Ik blijf bij Jade en eet de bami op die Jade heeft gekregen als avondeten. Niet lang daarna ga ik samen met Dylan en Isa terug naar Goes. Olga blijft in ieder geval tot het weekend bij Jade. Ik denk dat we nog wel een paar weken in het ziekenhuis moeten blijven.

 

- Marcel

 

Stamceldonor worden? Klik hier voor informatie!