· 

HVV-6

De nacht was maar weer eens onrustig en Jade heeft weinig geslapen. De misselijkheid blijft de grote boosdoener. Er is vandaag een echo van haar hart gemaakt, de Cliniclowns hebben een lied voor haar gezongen, samen met Eliane heeft ze een kunstwerk op hout gemaakt en met Ellen de pedagoge heeft ze een dromenvanger gemaakt. Tussendoor heeft ze even geslapen.

 

De afdelingsarts komt vertellen dat ze een virus bij Jade hebben gevonden. Het is HHV-6 virus ook wel de zesde ziekte genoemd. De eerste keer dat je deze infectie krijgt, ben je meestal 6 tot 18 maanden oud. Enkele dagen na besmetting ontstaat hoge koorts (39,0-40,5 °C) zonder overige specifieke ziekteverschijnselen. De koorts zakt dan vrij plotseling waarna rode vlekjes en bultjes kunnen ontstaan in je gezicht en op je romp. Na deze eerste infectie blijft het virus in je lichaam aanwezig. Bij mensen met een ernstig verminderde weerstand kan het virus opnieuw geactiveerd worden en koorts en huiduitslag veroorzaken. Er is niet veel aan te doen en Jade zal het zelf uit moeten zieken. Ondertussen houden de artsen het in de gaten door regelmatig bloed af te nemen en te kijken hoe het virus zich ontwikkelt.

 

 's Avonds krijgt Jade nog een bloedtransfusie met bloedplaatjes. Dit is de vijfentwintigste keer dat ze een transfusie krijgt. Terwijl dit loopt kan ze nog even Skypen met tante Kim, ome Hans, Luuk en Veere.  Om kwart voor negen uur is het tijd om te gaan slapen. 

 

-Marcel