· 

Herstellen met croissants en smoothie

De nacht was een beetje apart. Gisterenavond voelde Jade zich goed en wilde gaan slapen zonder extra medicatie (Melatonine en Lorazepam). Hierdoor was ze toch onrustig en sliep ze niet echt. Om half één kwam de verpleegkundige toch maar even controleren. De koorts was opgelopen tot 39,4. De verpleegkundige neemt maar weer wat bloed af en geeft paracetamol en Jade neemt alsnog de Melatonine en Lorazepam. De rest van de nacht blijft onrustig maar ze slaapt tot 9:30. Als ze opstaat is ze wel wat misselijk en is de temperatuur 37,9.

 

Jade is best fit en heeft wel zin om te douchen. Het is nog lastig om lang op haar eigen benen te staan maar met een douchestoel gaat dit heel goed. Ze houdt het een uurtje vol en ze ruikt dan ook weer fris en fruitig.

 

De rest van de dag gaat zijn gangetje. Eén van de favoriete activiteiten is het bakken van croissantjes geworden. Rond een uur of vier gaat er een lading van 24 kleine croissantjes de oven in. Terwijl ze in de oven zitten, maakt Jade met Carolien nog een smoothie van vers fruit en ijs.

 

De afdelingsarts komt aan het eind van de middag nog langs om de laatste dingen door te spreken. Het herstel van het beenmerg zet door. Ze kunnen dit zien omdat de bloedwaarden (leukocyten en neutrofielen) van Jade aan het stijgen zijn. Eerder deze week waren deze waarden nog kleiner dan 0,1 en niet goed te bepalen. Vandaag is de waarde voor leukocyten 0,4 en voor neutrofielen 0,28.

 

Nu deze waarden gaan stijgen, gaan ze de volgende stap in de behandeling plannen. Aanstaande donderdag krijgt Jade weer een lumbaalpunctie en een beenmergpunctie om te kijken hoe de leukemie heeft gereageerd op de laatste chemo's van afgelopen week en om te kijken wanneer ze met het volgende HR-blok gaan starten. De medicatie wordt verder afgebouwd en de sonde-voeding in kleine stapjes verhoogd. Omdat ze geen morfine meer krijgt hoeft Jade niet meer aan de monitor. Paracetamol wordt niet meer via het infuus gegeven maar krijgt Jade nu via pilletjes. Ik vraag nog of Jade binnenkort naar huis mag maar de afdelingsarts kan daar nog niet veel over zeggen. Morgen komt de oncoloog langs en zij kan daar meer over zeggen.

 

Samen kijken we nog maar eens een film. Dit keer 'Hook'. Een klassiekertje uit mijn tijd.

Inmiddels zijn er veel medicijnen gestopt en is ze van de monitor af. Vannacht wordt het in ieder geval rustiger met alarmpjes. Hopen dat we goed kunnen slapen.

 

- Marcel