· 

Bezoek met een dipje

Wat mij betreft was de nacht goed verlopen maar Jade had toch niet heel lekker geslapen. Ze voelt zich goed, is niet misselijk,de temperatuur is 37,1 en ze heeft eigenlijk niks ingenomen vannacht (ook geen paracetamol).

 

Toch wel apart. Eerst staat er een infuuspaal vol met medicijnen en voeding naast je bed en hang je met allemaal draadjes aan een monitor en het volgende moment gaat het stukken beter en ga je voorzichtig denken om naar huis te gaan. Maar zover is het nog niet.

 

In de loop van de ochtend komt de psychologe langs om een spelletje te spelen.Tijdens het spelletje komt de oncoloog samen met de afdelingsarts langs. Ook de oncoloog bevestigt dat het beter gaat met Jade. Een aantal dingen wisten we al (stijgende bloedwaarden en  donderdag een beenmergpunctie) maar ze vertelt ook een aantal nieuwe dingen. De oorzaak van de koorts hebben ze niet kunnen vinden. Het vermoeden dat het HHV-6 was, bleek na verder onderzoek niet te koppen. De koorts is nu bijna weg en als alles goed blijft gaan, mag Jade vrijdag naar huis. En ze hoeft voorlopig niet naar het ziekenhuis te komen. De eerste afspraak is pas gepland op 19 maart. In de tijd daartussen gaan de artsen bekijken wanneer we gaan starten met het volgende blok met chemo (HR2). Misschien dat ze een extra behandeling willen toevoegen met bepaalde antilichamen waardoor de chemo beter werkt tegen de leukemie. Het resultaat van de laatste punctie was schoon maar dit wil nog niet zeggen dat de leukemie echt weg is en blijft. De komende maanden blijft het spannend en veel zal afhangen van het resultaat van de stamceltransplantatie.

 

Als de artsen weg zijn, gaan we verder met het spelletje. De psychologe stelt Jade wat vragen over het gesprek met arts. Heeft ze alles begrepen en wat het voor haar betekent. Ze heeft natuurlijk gehoord dat ze naar huis mag maar toch is ze daar niet heel erg blij mee. Naar huis betekent ook dat het naaldje uit haar kastje wordt gehaald. En dat is een gevoelig puntje bij Jade. Op het moment zelf dit gaat altijd goed maar de weg er naar toe geeft Jade vaak spanning. De psychologe vraagt door maar het is geen onderwerp waar Jade veel over wil praten. Ze raakt een beetje overstuur. De psychologe laat het rusten en vertelt dat ze op een later tijdstip weer een keer langskomt. Jade voelt zich ook niet heel lekker en haar temperatuur loopt een klein beetje op.

 

Van de verpleegkundige krijgen we te horen dat Jade zich moet melden voor een intake bij de afdeling Anesthesie. Het lijkt me een beetje onzinnig omdat ze vorige week voor de dertiende keer sedatie heeft gehad. Maar het is ook een mooie gelegenheid om met Jade van de kamer te gaan. Met een beetje tegenstribbelen, krijg ik Jade in de rolstoel en gaan we naar de eerste verdieping. We moeten een aantal vragen beantwoorden en hebben daarna een kort gesprek met een anesthesist. Hij vindt het ook overbodig maar op één of andere manier hoort dit toch bij de procedures. Na dit korte gesprek wil Jade nog een spelletje gaan spelen in de 'Ronald McDonalds Huiskamer'. We spelen een spelletje Cartagena en Doolhof. Jade gaat steeds meer op de bank liggen en voelt zich steeds minder. We gaan snel terug naar de kamer zodat ze op bed kan liggen. 

 

Als we terug op de kamer komen, is oom Roel er ook. Hij was in de buurt en had even tijd om langs te komen en een cadeautje te brengen. Op het begin ligt Jade stil op bed maar ze begint steeds meer praatjes te krijgen. Ze is blij met haar cadeau. Het is een mooi boek met Arabische Sprookjes. Na een uurtje gaat oom Roel er vandoor en staat het volgende bezoek al op de stoep. Tante Miranda, oom Jeroen, Jelte en Siebe komen op bezoek. Ze zijn na school direct in de auto gestapt omdat ze graag weer een keer op visite wilden komen. Jade krijgt weer een cadeautje: een Penny, een Stella en een bakje slagroom voor kwarktaart. Ze voelt zich nog steeds niet heel lekker en wil graag een film kijken. Ik ga samen met Jeroen en Miranda naar beneden maar niet voordat ik een zakje popcorn bij de verpleegkundige heb geregeld. Na een uurtje en een bakje koffie zijn we weer terug. De jongens gaan nog even voetballen op het dak voordat ze weer weggaan. 

 

Jade knapt in de loop van de avond weer wat op en gaat op tijd slapen. Morgen weer een drukke dag met om half drie een beenmerg- en een lumbaalpunctie. Van te voren wil ze nog een kwarktaart maken, zodat ze die na de sedatie kan opeten. Ik had bijna alle benodigdheden meegenomen maar van tante Miranda heeft ze ook het laatste ingrediënt (slagroom) gekregen. En als alles goed blijft gaan dan mag ze vrijdag naar huis. Dus morgen moet die taart gemaakt worden!

 

- Marcel