· 

Taart maken

Rond drie uur gaat Jade weer onder sedatie voor een lumbaalpunctie, een beenmergpunctie, een chemo en het verwisselen van de sonde. Vanaf half negen mag Jade niet meer eten en drinken. Gelukkig zijn we op tijd wakker want Jade wil voor half negen nog een kwarktaart maken. Nu mag ze nog snoepen van het beslag en de bodem en als ze dan de puncties gehad heeft mag ze de taart versieren en opeten.

 

Om iets voor elven is Olga ook weer terug in het ziekenhuis. Na een beetje bijkletsen en een spelletje doen, is het al snel weer drie uur. Ook nu krijgt Jade een bloedtransfusie met bloedplaatjes. Dit moet eigenlijk zo kort mogelijk voor de punctie dus de verpleegkundige heeft verschillende keren gebeld hoe laat Jade kan komen. Bij Jade moet de transfusie langzamer inlopen en moeten we dus eerder weten wanneer ze aan de beurt is. Eerst komt er een bericht dat het vier uur gaat worden maar om drie uur wordt opeens gebeld dat Jade nu mag komen. De verpleegkundige is een beetje boos geworden omdat ze het meerdere keren heeft nagevraagd en zegt dat we alles rustig voorbereiden en dan pas komen. Er gaat een zakje popcorn mee voor na de sedatie want daar heeft Jade zin in. De taart komt later wel.

 

Om kwart voor vier zijn we dan toch op afdeling Dromendaris. Van Jade mag ik mee naar de operatiekamer. Slaapdokters Pepijn en Ronald komen Jade halen. Het zijn een beetje de buurman en buurman van de anesthesie. Op de operatiekamer moeten we nog even wachten op de arts die de puncties doet dus krijgt Jade een lesje anesthesie voor beginners van Pepijn. Het is zover en Pepijn gaat 10 milliliter slaapmelk in spuiten bij Jade. Ze mag het ook zelf doen maar dat vindt ze toch een beetje eng. Ik moet van Jade in de gaten houden bij hoeveel milliliter ze echt in slaap is. De vorige keer was er zeven milliliter nodig en nu wil ze dat gaan 'verbreken'. Helaas bij zeven valt ze weer in slaap en ga ik naar Olga toe in de wachtkamer. Na een half uurtje is ze weer klaar en mag één van ons na haar toe op de uitslaapkamer. Ik had met Olga afgesproken dat zij nu naar Jade toe mag maar de instructies van Jade voor de verpleegkundige die ons komt halen waren duidelijk. Papa moest komen. Als ik er ben dan blijkt dat het niks uit had gemaakt, Olga had ook mogen komen. Gelukkig is het rustig op de uitslaapkamer en mag Olga toch komen. Jade is inmiddels al begonnen aan haar popcorn!

 

Terug op de kamer moet ze nog twee uur platliggen maar dat weerhoudt Jade er niet van om de taart te versieren en op te eten. 's Avonds slaap ik op de ouderkamer en blijft Olga bij Jade slapen. Nog één nachtje en dan mogen we haar huis!

 

- Marcel