· 

Start HR2

Ik ga met Jade al vroeg naar Utrecht voor de behandeling met een hoge dosis chemo (Methotrexate). Als alles goed gaat, mag Jade zondag weer naar huis. Wel moeten haar bloedwaarden dan wel goed genoeg zijn anders wordt het een dagje langer. Olga blijft bij Dylan in Goes en gaat met hem naar schoolzwemmen. 

 

We zijn om half negen in het ziekenhuis. Het is nog erg rustig en we kunnen direct door naar de behandelkamer. Nog even bloeddruk, temperatuur en gewicht meten en dan aanprikken. Alles lijkt goed te gaan maar dan prikt de zuster net niet helemaal goed. Niet echt een probleem want het is allemaal verdoofd met een speciale pleister met verdovende zalf. De zuster prikt direct nog een keer en dit keer zit het naaldje goed. Daarna een grote pleister zodat het naaldje helemaal steriel blijft. Jammer genoeg blijft het wondje van het eerste prikje bloeden. Dit komt omdat Jade met een waarde van 5 weer heel laag in haar bloedplaatjes zit. Er zit niks anders op om de pleister er weer af te halen en te proberen het bloeden te stelpen. Het stelpen gaat op zich wel maar de pleister er af halen doet flink pijn. Dit komt vooral omdat ze veel aan Jade haar kastje moet zitten en Jade vindt dat nooit fijn. Eigenlijk mag niemand aan haar kastje komen als het niet nodig is. De zuster besluit om een stukje van de pleister te laten zitten en er een extra gaasje onder te doen om het bloeden te stelpen daarna gaat er een nieuwe pleister overheen. Een uurtje later wordt ze onderzocht door de arts en krijgen we te horen of Jade kwalificeert voor de chemo. Het is nog niet helemaal zeker en voor de zekerheid wachten ze nog op een aanvullende waarden (ontstekingswaarde). Dit duurt nog even maar ondertussen kan Jade dan een bloedtransfusie krijgen. Terwijl we wachten doen we een spelletje Ramses en krijgt Jade frietjes te eten van de voedingsassistente. Eten gaat de laatste dagen ook goed. Jade krijgt geen sondevoeding meer. De sonde gebruiken we nu alleen voor één vies medicijn te geven. En dat doen we alleen als Jade slaapt.

 

Rond twaalf uur komt de arts vertellen dat we na de bloedtransfusie naar afdeling Giraf mogen. Er is weer een kamertje (17) klaargemaakt voor Jade. De bloedwaarden zijn net voldoende en Jade mag starten met de chemo. Uiteindelijk wordt de chemo om kwart over vier gestart. De komende vierentwintig uur loopt langzaam een fel geel goedje via haar infuus haar lichaam in. Inmiddels zijn we het 'leven' op afdeling Giraf wel gewend. We kleden de kamer een beetje aan met foto's en de vlaggetjes met Jade haar naam er op. Ook het schilderijtje van Isa krijgt weer een plaatsje. We maken het niet te bond... als alles meezit zijn we zondag weer thuis!

 

-Marcel