· 

Slaaponderzoek en paaseieren zoeken

Jade en ik doen tijdens deze ziekenhuisopname mee aan een onderzoek. In het nieuwe gebouw willen ze eigenlijk gebruik gaan maken van 'Stille pompen'. Komt er op neer, dat de pompen geen alarm meer geven maar dat de signalen rechtstreeks bij de verpleegkundige terecht komen. In een aantal ziekenhuizen in Nederland wordt al wel zoiets gebruikt, bijv. in het UMC, maar dat werkt nog niet optimaal. In Nederland zijn twee software leveranciers bezig om hier goed werkende software voor te maken. Ondertussen wordt in het PMC onderzoek gedaan naar het effect van het alarm van een infuuspomp op de slaap en stress van de kinderen en hun ouders. Tijdens deze opname dragen Jade ik allebei een polsband, die meet wat onze hartslag is, hoeveel we bewegen en kan meten wanneer we slapen. Daarnaast houden we een dagboekje bij over wanneer we geslapen hebben en hoe goed we geslapen hebben. Vanochtend moest ik eenmalig mijn stress meten door om het kwartier op een soort watje te sabbelen en dat in totaal vier keer. Uit het speeksel op de watjes kunnen ze dan de hoeveelheid Cortisol meten en daarmee bepalen hoe gestrest ik was na geslapen te hebben in het ziekenhuis. Zonder uitgebreid onderzoek kan ik zelf wel voorspellen dat de nachtrust beter wordt als er minder alarmen afgaan tijdens de nacht!

 

Jade heeft redelijk geslapen en heeft nog een klein beetje last van de chemo van gisteren maar dat wordt in de loop van de dag weer beter. 's Middags komt Judith langs en daar kijkt Jade wel naar uit. Om het kwartier vraagt ze wanneer Judith er is... Samen met Judith gaan we chocolade paaseieren verstoppen ook al krijgt ze op dat moment chemo toegediend. Jade verstopt ze eerst samen met de verpleegkundige in haar eigen kamer. Daarna verstoppen we nog eieren in de woonkamer, bij de balie van de verpleegkundigen en weer een paar keer op haar eigen kamer. Het is een uitdaging om elke keer goede verstopplaatsen te vinden. Op het laatst wordt Jade wel een beetje moe maar als een echte generaal geeft ze aanwijzingen waar de paaseieren verstopt moeten worden. Een leuke afleiding en stiekem is Jade uit bed en beweegt ze lekker. Rond een uur of vijf vertrekt Judith weer en kijken we samen naar de herhaling van de Voice Kids. Jade heeft wel een beetje last van de chemo (zere ogen, misselijk, moe) maar het valt allemaal mee. De tweede chemo start om 21:00 uur maar Jade slaapt dan al. Nu lekker slapen en morgen krijgen we een paasontbijt geserveerd! 

 

- Marcel