· 

Soepele dagbehandeling

Afgelopen dagen heeft Jade heel veel last van haar ogen gehad maar de ooggel begint zijn werk te doen. Na een dag thuis, vandaag terug naar het Prinses Máxima Centrum. Dylan heeft vannacht bij opa en oma geslapen en dat scheelt een klein beetje tijd. Om iets over zevenen zitten we in de auto.

 

Jade zou eigenlijk om acht uur op de poli moeten zijn voor controles en bloed geven en om negen uur bij de oncoloog. Ook dit keer konden we iets schuiven en mogen we om negen uur eerst naar de oncoloog en daarna pas de rest. Om half negen lopen we afdeling Pauw op. Het is nu nog rustig en Jade kan gelijk door naar de behandelkamer. Het is gezellig, de verpleegkundige doet precies wat Jade wil. De pedagoge trekt weer een raar gezicht. Jade is rustig en bijna ontspannen. Het aanprikken loopt soepel. We hebben nog tijd over en de verpleegzuster zorgt dat de eerste behandeling gestart wordt. Dit is nog geen chemo maar een middel (AmBisome) tegen schimmel. Het komende uur loopt dit langzaam in, de eerste tijdwinst!

 

Daarna gaan we naar de oncoloog. Het wordt iets later omdat de resultaten van het bloed nog niet binnen zijn. De oncoloog doet de onderzoeken, we bespreken kort de afgelopen dagen en ondertussen komen de resultaten van het bloed binnen. Voor de rest geen bijzonderheden. We kunnen terug naar afdeling Pauw. 

Op de weg terug begint de infuuspomp te piepen. In de woonkamer helpt de verpleegkundige ons. Het eerste medicijn zit erin, nu spoelen en dan de eerste chemo. Jammer genoeg is de chemo (Asparaginase) nog niet klaar. Met een uurtje vertraging kan gestart worden, het is dan kwart voor twaalf. Als alles meezit dan is deze chemo in een uurtje ingelopen. Daarna nog de tweede chemo en een prikje in haar been. Misschien kunnen we om half twee wel in de auto zitten.

 

 

En het gaat lukken! De verpleegkundige zorgt dat alles klaar ligt. De tweede chemo is een push. Dat wil zeggen: een spuit met chemo (Vincristine) die de verpleegkundige in één keer met de hand in haar lijntje spuit. Het zijn eigenlijk twee spuiten: in de eerste zit de chemo en in de tweede zit een zoutoplossing (NACL). Met dit zout water wordt de chemo die nog in het lijntje zit 'gespoeld'. Hiermee wordt gezorgd dat de volledige dosis chemo wel in haar bloed terecht komt en er niks in de lijn achterblijft. Als klap op de vuurpijl direct er achter aan nog een spuitje met Neupogen. En we zitten zowaar om iets voor half twee in de auto naar huis! Pas volgende week zien ze ons terug in Utrecht!

 

- Marcel