· 

Schoolvoetbal

Gisteren was Jade op school en hoorde ze dat het vandaag schoolvoetbal is voor de meiden van haar klas. De Bisschop Ernstschool doet mee met drie teams. In het team van Jade haar klas zitten Merel, Isa, Emilie, Zedra, Anne, Noor, Lara, Lili, en Anne. Ze noemen zich 'Team Jade', ze hebben shirts met een foto van Jade en hun slogan is: "Wij scoren voor Jade". En natuurlijk niet te vergeten de coach juf Natasja.

 

Om half twee staan Jade, Olga en ik langs de lijn om de meiden aan te moedigen. We staan tussen een heleboel supporters met spandoeken.  De meiden zijn erg fanatiek en willen graag winnen. Ze komen op voorsprong maar krijgen toch de gelijkmaker om hun oren. Het blijft 1-1 terwijl ze makkelijk hadden kunnen winnen. De eerste wedstrijd hebben we gemist maar die hebben ze dik gewonnen met 8-0! Als ze nu de volgende wedstrijd gewoon winnen, gaan ze door naar de volgende ronde. Ik had gedacht dat we één wedstrijdje zouden kijken maar Jade wil graag blijven. Het begint een klein beetje te spetteren maar de volgende wedstrijd kunnen we volgen vanuit de dug-out. Onder leiding van een professionele scheidsrechter, die ook wedstrijden in de Hoofdklasse fluit, spelen de meiden een dijk van een wedstrijd. Ze winnen dik met 10-0 en gaan door naar de volgende ronde.

 

De meiden zoeken de kleedkamer even op en Jade gaat er achteraan. Ze kan lekker even mee doen met de meiden. Dan staat de kwartfinale op het programma. De meiden nemen Jade in de rolstoel mee helemaal naar de andere kant van het sportpark. Ook nu een spannende wedstrijd tegen de ploeg waar ze eerder vanmiddag nog gelijk tegen hadden gespeeld. Het meegereisde publiek gaat compleet uit zijn dak als ook deze wedstrijd gewonnen wordt. 

 

Dan de halve finale. Het niveau wordt hoger en de meiden krijgen het lastig. Ze komen al vroeg in de wedstrijd op achterstand maar ze geven zich niet zo maar gewonnen. Helaas verliezen ze de wedstrijd van de latere winnaar van het toernooi maar de meiden hebben alles gegeven.

 

De 'verliezersfinale'... een aantal supporters haakt af. Een toeschouwer vergelijkt de verliezersfinale met de receptie van een bruiloft... je wordt wel uitgenodigd maar je mag niet op het feest komen... Een mooie uitspraak maar ze missen wel een spannende wedstrijd! Ook nu komen ze snel op achterstand. Het verschil met de tegenstander is best groot en ze komen 3-1 achter. De meiden blijven knokken en ze maken 3-2 en vlak voor tijd nog de 3-3. Als de wedstrijd nog 5 minuten langer had geduurd dan hadden ze de winnende treffer zeker gemaakt. Nu wordt het penalty schieten. Anne stopt twee penalty's en na vijf penalty's staat het gelijk. De tegenstander mag eerst en scoort... Jammer genoeg mist de Bisschop Ernst hun penalty en worden ze vierde. Een aantal meiden is in tranen maar ze mogen trots zijn op hun prestatie. De meeste meiden voetballen niet zo vaak maar dankzij de inzet, de teamspirit en de vele goals van Anne en Lara zijn ze vierde geworden. Na de prijsuitreiking is het mooi geweest voor Jade. Ik had gedacht dat we één wedstrijdje zouden kijken maar we zijn vier uur gebleven! Van dit soort dagen mogen er meer komen!

 

- Marcel