· 

Bloedtransfusie en sonde

Het zou mooi zijn als Jade vandaag nog zo'n dagje als gisteren kon hebben. Jammer genoeg is dit niet zo. Toch weer ziekenhuis, dit keer voor een bloedtransfusie en het terugplaatsen van de sonde. Dylan gaat vandaag gewoon naar school en blijft over tussen de middag. Voor mij een mooie gelegenheid om naar mijn werk te gaan in Rotterdam.

 

Jade en Olga zijn om half tien in het ziekenhuis. Een bloedtransfusie met volbloed duurt minimaal een uur of drie en je bent de hele dag wel zoet in het ziekenhuis. Na het bloed ook de injectie in haar been. Normaal doet de thuiszorg dit maar als je dan toch al in het ziekenhuis bent, nemen ze dat ook gelijk mee. Oma Ella komt op bezoek en brengt de nieuwste Penny (Paardentijdschrift) mee. Tot nu toe loopt alles goed.

 

Tot slot nog de sonde... Jade heeft er geen zin in maar werkt toch goed mee. Ze blijft eigenlijk rustig en doet wat gevraagd wordt. Op één of andere manier wil het toch niet lukken. Bij het inbrengen van de sonde moet Jade altijd water drinken. Door de slikkende beweging gaat de sonde makkelijker naar binnen en is het minder vervelend. Maar elke keer als de verpleegkundige de sonde in haar neus wil doen, draait Jade uit een reflex haar hoofd opzij. Na een aantal keren proberen, wordt er een time-out ingelast. Ze krijgt even rust en daarna proberen ze het nog een keer maar als het dan niet lukt dan pakken de verpleegkundigen door en wordt ze vastgehouden als ze de sonde inbrengen.  De verpleegkundigen gaan de kamer uit maar er blijft er eentje achter. Het lijkt of Jade daar op gewacht heeft. Ze zegt: "Nu wil ik het doen. Ik ga ze verrassen!". De verpleegkundige werkt mee en opeens gaat het goed. De sonde zit er in en nu maar hopen dat hij wat langer blijft zitten. Het is dan al wel vier uur. Op weg naar de uitgang krijgt Jade nog een appelflap als beloning. In de auto neemt ze een paar happen maar thuis gekomen spuugt ze het al weer uit. De sonde blijft wel zitten!

 

Vandaag is het donderdag en Jade en Dylan vinden het dan altijd gezellig om in het stadhuis te gaan eten. Je kan op donderdagavond goed eten voor een mooi prijsje en het gaat altijd lekker vlot! Jade en Olga gaan met de rolstoel Dylan ophalen bij een vriendje en gaan daarna de stad in. Ik ben ondertussen op de terugweg vanuit Rotterdam. We zien elkaar in het restaurant. Een uurtje later lopen we weer naar buiten en brengen we Dylan weer terug naar datzelfde vriendje. Hij blijft vanavond daar slapen omdat we morgen vroeg naar het ziekenhuis moeten. Jade is nog niet moe en wil bij de Action een doosje met 'Diamond Painting' gaan halen. Hiermee kan je een schilderijtje maken door allemaal kleine 'diamantjes' te plakken. Dit was een tip van een meisje uit het ziekenhuis. Je kan lekker bezig zijn en het is niet moeilijk. In de Action hebben we geluk en kunnen we het laatste doosje meenemen. Thuis nog even proberen en dan lekker slapen. Morgen weer terug naar het ziekenhuis voor de laatste chemo van die behandelblok. Na deze chemo krijgt Jade even tijd om bij te komen en om haar bloedwaarden te laten herstellen. Zou mooi zijn als we een week of twee veel thuis kunnen zijn!!

 

- Marcel