· 

Slecht nieuws: schimmel

De dag begint goed. Jade slaapt wat langer dan normaal en als ze wakker is, heeft ze geen pijn en is ze niet echt misselijk. We doen rustig aan. Het is wachten tot Olga en Dylan aankomen. Het weer is vandaag stukken minder maar ik loop lekker op mijn slippertjes en mijn korte broek door de hal van het ziekenhuis. Ik hoor iemand fluisteren dat ik op een toerist lijk... blijkbaar is het tijd voor een spijkerbroek, sokken en schoenen ;-)

 

De arts komt langs om te kijken hoe het met Jade gaat. Ze is tevreden en gaat dit bespreken met haar collega's tijdens de visites. Na de visites komt de arts terug om te vertellen dat ze een bloedtransfusie krijgt en ze gaan haar bloed en plas controleren. 's Middags zal Jade ook besproken worden tijdens het wekelijkse 'grote' overleg waar de oncologen bij elkaar komen. 

 

De pedagoge komt langs en met zijn drieën doen we een spelletje. En dan komen eindelijk Olga en Dylan de kamer binnen. Jade is blij om ze te zien maar laat dat nooit heel erg merken. We kletsen een beetje bij als de afdelingsarts en haar supervisor binnenkomen. Ze hebben slecht nieuws: ze vermoeden dat Jade een schimmel heeft opgelopen. In de bloedkweek hebben ze afvalstoffen van een schimmel gevonden. Om het te bevestigen krijgt Jade direct een CT-scan van haar longen en een MRI van haar hersenen. Dit zou ook de symptomen van afgelopen dagen verklaren: koorts en pijn in haar borst en rug. 

 

De CT-scan kunnen we vrijwel direct laten doen. Jade gaat op bed naar de afdeling Radiologie. In de kamer kruipt ze op het bedje van scanner. Eén van ons mag er bij blijven maar van Jade hoeft dit niet. Ze kent ondertussen het klappen van de zweep en ondergaat alles of het de gewoonste zaak van de wereld is. De CT-scan duurt kort en we kunnen weer terug naar afdeling Pauw.

 

Jade is echt stukken beter dan gisteren en eet en pannenkoek met stroop. Om half vier komt onze behandeld oncoloog met de afdelingsarts binnen. De resultaten van de scan bevestigen dat ze een schimmel heeft. Dat is slecht nieuws. Zeker omdat de weerstand van Jade net weer voorzichtig aan het stijgen was. Een schimmel is veel moeilijker te bestrijden dan een virus of bacterie en voor kinderen als Jade zelfs levensbedreigend. De artsen gaan vandaag starten met twee soorten medicatie. Morgen gaan ze onder narcose Jade haar longen spoelen. Ze kunnen dan een kweek van de schimmel maken en kijken wat voor schimmel het is. In ieder geval de komende twee weken in het ziekenhuis blijven. Een tweede gevolg is dat de behandeling tegen de leukemie uitgesteld wordt totdat de schimmel weg is. Want als ze chemo geven wordt de weerstand weer minder waardoor de schimmel moeilijker te bestrijden is. Aan de andere kant krijgt de leukemie ook weer de kans om te groeien. Kortom: echt slecht nieuws. 

 

Als de artsen weg zijn, gaan we direct door naar de MRI in het UMC. De MRI gaat op zich goed maar de vorige keer vond Jade het fijner. Ze kreeg de vorige keer tussen de scans een korte pauze om een klein beetje te bewegen. Nu ging de laborante direct door naar de volgende scan. Na de MRI mogen we zonder begeleiding van een verpleegkundige terug naar afdeling Pauw. Met Dylan en Jade in bed rijden we door het UMC. In de tunnel naar het WKZ wil Dylan een wedstrijdje doen wie het eerst bij het einde van de tunnel is. Dylan wint!

 

De rest van de dag proberen we er nog wat van te maken. We bestellen eten bij Taco Mundo maar Jade eet niet veel. Ze voelt zich steeds minder lekker, de temperatuur loopt op en ze moet weer spugen. Dat kan er ook nog wel bij. 

 

- Marcel