· 

Rode uitslag

Vannacht is Jade heel de tijd misselijk geweest. In de loop gisteren heeft ze rode uitslag gekregen op haar handen en voeten en is haar temperatuur rond de 38°. Toch gaan we er nog van uit dat ze vandaag naar huis kan. Om kwart over twee wordt de toxiciteit bepaald in haar bloed van de chemo (MTX) van afgelopen maandag. Afgelopen dagen heeft Jade veel vocht (hyperhyratie) gekregen om te zorgen dat de chemo haar lichaam weer uit gaat. Ook controleren ze een aantal keer per dag de urine om de pH waarde te bepalen. Als ze vandaag naar huis mag, zou Jade morgen weer terug moeten voor een CT-scan van haar longen. We proberen om dit vandaag nog te plannen. 

 

In de loop van de dag wordt de rode uitslag erger. Het zit niet alleen op haar handen en voeten maar ook in haar nek en haar linkerwang. De uitslag jeukt en brandt. Jade voelt zich beroerde dan vanmorgen. De arts komt kijken maar heeft geen verklaring en gaat overleggen met collega's. Ze krijgt Lorezapam waar ze een poosje op slaapt.

 

Een infectioloog komt kijken naar de uitslag maar verwacht niet dat het kan zijn van iets van een infectie. Daarna komt een dermatoloog langs om te kijken. Ze zegt dat het niet van een bepaald medicijn kan zijn. Toch gaan ze voor de zekerheid de medicijnen langs om te kjiken of het toch te verklaren is . Een tweede dermatoloog bevestigt dit later. Ondertussen is de spiegel van de chemo en de bloedwaarden binnengekomen. Het blijkt dat de spiegel veel te hoog is en dat ze door moet gaan met de hyperhydratie. Uit haar bloed blijkt dat ze een veel te laag Kalium-gehalte heeft. De komende moet ze extra kalium binnenkrijgen. Dit is eigenlijk met een heel vies drankje maar te beginnen met een 'boost' via haar infuus. 

 

Voor Jade een vermoeiende dag: heel erg misselijk, brandende jeuk vooral op haar voeten en veel medicijnen moet slikken. Het blijft tegenzitten.

 

- Marcel