· 

Eerste nacht

Als Jade wakker wordt, zitten haar lippen aan elkaar geplakt van het bloed. Haar lippen gaan steeds verder kapot, haar keel doet pijn en de misselijkheid wordt alsmaar erger. Ze heeft behoorlijk veel geslapen ook al moest er vannacht nog het een en ander gebeuren. Omdat ze morfine krijgt, moet ze aan de monitor liggen. De avonddienst had dit niet gedaan dus moest de nachtdienst dit doen. Alle kamers hebben nu een eigen monitor. Deze werd voor het eerst gebruikt en moest in het donker nog goed ingesteld worden. Daarna in het donker drie stickers plakken op haar borst en een sensor op haar vinger.

 

Als afleiding kijken we naar de trouwerij van prins Harry en Meghan. Als Meghan voor het eerst uit de auto stapt, staan er vier verpleegkundigen op de kamer mee te kijken. Het is wachten op de eerste kus maar die hebben we niet gezien. Dat duurde te lang.

 

In Kapelle wandelen Dylan, Olga, oma Ella, oma Ineke en tante Joke de Franse Slag Mars. De route van 10 km gaat langs diverse bijzondere punten. Zo  was er een transport met oude legervoertuigen, die eerst nog meereden in het defilé door Kapelle. Naast de stempelpost op de Kaai bij Schore lag het museumschip M.S. Bernisse afgemeerd, een oude mijnenveger. Dylan heeft de kanonnen mogen bedienen. Tijdens de wandeling mogen ze 6 kilometer met een Jeep meerijden. De laatste kilometers wandelen ze langs het monument op het Franse militaire ereveld, over de Kunstmarkt in de tuin van de N.H. kerk en langs het oorlogsmuseum, waar een militair kampement is ingericht. Tijdens de wandeling skypen Olga en Dylan met Jade in het ziekenhuis. Voor Olga en de rest de eerste keer dat ze de kapotte lippen van Jade zien. Wel even schrikken voor iedereen.

 

's Avonds komen Jeroen en tante Kim langs in het nieuwe ziekenhuis. Jeroen geef ik een korte rondleiding door het nieuwe ziekenhuis. Daarna doen we samen een spelletje Uno en gaan verder met de legpuzzel. Jade is wat actiever als de rest van de dag. Jammer genoeg moet ze nog één pilletje in nemen. Ze heeft er geen zin. Ik blijf zeuren dat ze de pil in moet nemen. Ze stuurt me de kamer af. Even later komt Jeroen mij halen. Ze heeft de pil ingenomen maar gelijk over moeten geven. Kim vertelt dat ze bij hun op de afdeling een maagbeschermer via het infuus kunnen geven. De verpleegkundige zegt dat dit bij Jade ook kan. Eindelijk hoeft Jade geen pillen meer te slikken. Jammer dat dit toch een paar dagen frustratie heeft moeten geven.

 

- Marcel