· 

Standje overleven

Vandaag een dag zoals gisteren. Jade ligt op bed en houdt zich stil. Ze praat zo min mogelijk en wil niet veel doen. Vannacht een aantal keren overgegeven. Het spuug ziet een beetje rood met hier en daar stukje bloed. Een teken dat de maag, keel en slokdarm nog niet hersteld zijn. Gisteren had ze een uurtje waarin ze met de rolstoel het nieuwe ziekenhuis wilde zien. Dit zit er nu niet in. Fysiek zou ze het best kunnen maar ze heeft gewoon de motivatie niet. Het is nu standje overleven.

 

Er is ook een lichtpuntje! Een paar weken geleden werd Jade dagelijks onderzocht door de afdelingsarts Tessa. Zij was nog in opleiding maar heeft onlangs haar opleiding afgerond. Vlak voordat ze weg ging had ze gezegd een filmpje te sturen van een paard dat binnenkort ging bevallen op Ponyclub KPS. Het nieuwe veulentje heeft Nova! Vandaag heeft Jade het tien minuten durende filmpje wel zes of zeven keer bekeken. En als ze fit genoeg is, is ze van harte welkom om te komen kijken!! Een heel lief gebaar en de vervulling van een wens van Jade! Ponyclub KPS dank jullie wel!!

 

Er is vandaag al vroeg bezoek van opa Roel en oma Ineke. Ze zijn op doorreis naar het feestje van Veere ter ere van haar zesde verjaardag. Samen doen we een paar spelletjes en kletsen wat. Jade zegt alleen het hoognodige. De verpleegkundige vraagt hoe het met de pijn gaat. Met de pijnliniaal geeft Jade een 7 aan. Dat is te hoog en een signaal voor de verpleegkundige om met de arts te overleggen. Even later wordt de morfine verhoogd. Toch zijn er vandaag wel verbeteringen. Haar bovenlip lijkt redelijk hersteld en haar onderlip lijkt wat beter te worden. Voor de rest heeft ze best wat kleur in haar gezicht maar haar ogen laten weinig emotie zien :-(

 

Aan het eind van de middag komen Dylan en Olga terug naar het ziekenhuis. Ze zijn ook naar het feestje van Veere geweest. We gaan vandaag ruilen. Ik rijd met Dylan naar huis en Olga blijft bij Jade. Zoals het er nu uit ziet, blijft ze in ieder geval tot vrijdag in het ziekenhuis. Voordat ik weg ga, maak ik een lijstje met alle verbeterpuntjes waar ik afgelopen dagen tegen aan ben gelopen... het is best een lijstje geworden. Ben benieuwd waar Olga tegenaan gaat lopen. Morgen wordt het in ieder geval een stuk drukker in het ziekenhuis. De dagbehandeling wordt dan in gebruik genomen en er zijn meer kinderen, meer verpleegkundigen, pedagoges, fysiotherapeuten, artsen, enz... 

 

- Marcel