· 

Wat komt er nog...

De nacht is niet anders dan afgelopen nachten. Jade heeft verschillende keren overgegeven en weinig geslapen. De ochtend is ook hetzelfde. Jade ligt op bed, kijkt televisie en zegt weinig. Onverwachts komt er 's ochtends een filmpje op de WhatsApp. Juffrouw Natasja stuurt een heel lief filmpje van de klas. Alle klasgenootjes van Jade wensen haar veel sterkte en beterschap. Erg lief!! (Ik zal het filmpje morgen proberen toe te voegen.)

 

Om half twaalf komen de oncoloog en de afdelingsarts. Olga en ik hebben een aantal vragen, die we beantwoord willen zijn. De belangrijkste: waarom heeft Jade zolang de MTX in haar lijf gehad met alle gevolgen van dien. 

 

Het antwoord van de oncoloog is simpel. Alle kinderen reageren anders op de chemo. Sommige kinderen hebben er meer last van en krijgen heftigere bijwerkingen. Jammer genoeg Jade dus ook. 

 

De komende dagen blijven ze Jade in de gaten houden. De volgende chemo's staan voor volgende week maandag gepland. Jade moet hier wel voor kwalificeren. De kans is aanwezig dat de chemo naar achteren wordt geschoven. Zo krijgt ze misschien net iets meer tijd om te herstellen. Aanstaande donderdag krijgt Jade een CT-scan van de schimmel haar longen. Op basis van bloedonderzoek lijkt de bestrijding van de schimmel goed te werken. 

 

De resultaten van de puncties zijn nog niet allemaal binnen. De lumbaalpuncties was gelukkig schoon. De beenmergpunctie wordt bepaald op basis van MRD (Minimal Residual Disease). Ze kijken dan op moleculair niveau naar het beenmerg van Jade. Toch kan de oncoloog al wel vertellen dat Jade nog een extra behandeling gaat krijgen. Na blok HR3 krijgt ze gedurende vier weken antilichamen toegediend. Deze antilichamen hechten zich aan de leukemiecellen en zorgen ervoor dat haar eigen weerstand (T-lymfocyten) de leukemiecellen beter herkend en probeert te verzwakken en uit te schakelen. Na die vier weken gaat ze gelijk door met de stamceltransplantatie. Dit begint met een heel zware chemo waarbij zoveel mogelijk resterende leukemiecellen worden vernietigd. Tien dagen na deze zware chemo krijgt ze dan nieuwe stamcellen. Na een week of drie gaat haar beenmerg nieuwe cellen aanmaken en kan hopelijk het herstel beginnen. De nieuwe stamcellen maken nieuwe weerstand, wat de laatste leukemiecellen op moet ruimen. Ik verwacht zelf dat de stamceltransplantatie pas eind juli of begin augustus zal starten.

 

Nadat de oncoloog en afdelingsarts weer zijn vertrokken gaat Jade onder de douche! Een teken dat het beter gaat. Ze ligt inmiddels een week in het ziekenhuis vandaar dat het naaldje in haar kastje vervangen moeten worden. Dit gaat gelukkig goed. Tussen het eruit halen van het naaldje en het opnieuw aanprikken zit ongeveer een uur. Tijdens dit uur heeft ze geen morfine gekregen. Dit merkt Jade direct. Na het aanprikken gaat het best goed met Jade. Olga vindt het fijn om voor het eerst in dagen Jade weer te zien!

 

- Marcel