· 

Blinatumomab

Sinds gisteren lijkt het langzaam beter te gaan met Jade. Vannacht is ze wel misselijk geweest maar niet overgegeven. Ze is lang wakker gebleven en snauwt de verpleegkundige af als ze medicijnen willen geven. Uiteindelijk valt ze in slaap en kan de verpleegkundige de medicijnen door de sonde doen. Om 6:00 moet ze plassen en vlak daarna toch overgeven. Ze is te laat om in een bakje te spugen. Het hele bed is rood van het spuug. De slijmvliezen in haar maag en keel zijn nog niet hersteld. Gelukkig valt ze daarna toch weer in slaap en krijgt zo nog de uurtjes slaap die ze hard nodig heeft.

 

Als ze wakker wordt gaat het beter. Er komt een mevrouw voorlezen, met de pedagoge doet ze een paar spelletjes Uno en met juffrouw Renske doet ze Breinbrekers. Het is niet alleen gezelliger ook fysiek gaat het beter. Er zitten nog wel korstjes op haar onderlip maar ze zitten niet meer aan elkaar geplakt. Ze krijgt wel een bloedtransfusie met bloedplaatjes om te voorkomen dat ze teveel  bloed in haar maag krijgt. Ze wil graag met de rolstoel door het ziekenhuis. Eerst mocht het niet van de afdelingsarts omdat ze morfine krijgt en daarom aan de monitor moet. Hierdoor is Jade teleurgesteld en boos. Na nog een keer overleggen met de arts mag het gelukkig wel. Samen met Olga belandt ze een verdieping lager waar kinderen kunnen legoën.  Een uur later gaat ze terug naar haar kamer. Het is dan al half acht. 

 

We hebben gisteren te horen gekregen dat Jade een extra behandeling krijgt van 4 weken. In deze weken krijgt ze het medicijn Blinatunomab (immuuntherapie). Met dit medicijn willen ze toch ervoor zorgen dat de leukemie nog minder wordt. Eigenlijk een slecht teken... aan de andere kant positief omdat met dit medicijn heel goede resultaten worden geboekt. Ook past dit medicijn precies bij de leukemie die Jade heeft, nl. precursor-B Acute Lymfatische Leukemie waarbij het Philadelphia-chromosoom niet aanwezig is. Bij een groot aantal patiënten (kinderen en volwassen) zijn de leukemiecellen na één of meerdere behandelingen met dit medicijn verdwenen (remissie) en ook niet meer teruggekomen. Het medicijn zorgt ervoor dat Jade haar weerstand (T-cellen)  de leukemiecellen aanvallen omdat deze een bepaald kenmerk (CD19 marker) hebben wat de T-cellen dan specifiek herkennen. Hierdoor wordt de leukemiecel heel gericht aangevallen. De nieuwste medicijnen tegen kanker zijn tegenwoordig allemaal op dit principe gebaseerd. Je programmeert als het ware goede cellen om de slechte cellen heel gericht aan te vallen.

 

Onze hoop is nu dat het een soort drietrapsraket wordt naar genezing van Jade. Eerst de behandeling met Blinatumomab waarbij de leukemie echt zoveel mogelijk wordt uitgeroeid. Daarna nog een zware chemo waarbij haar hele beenmerg wordt vernietigd, incl. het laatste restje leukemiecellen. En als klap op de vuurpijl de stamceltransplantatie waarna het nieuwe gezonde beenmerg moet zorgen dat de laatste verdwaalde leukemiecellen (als ze er nog zijn) niet de kans krijgen om terug te komen.

 

- Marcel