· 

Jeugdjournaal

Afgelopen weken/maanden is het Prinses Máxima veel in het nieuws geweest. Komende dagen wordt dit nog meer omdat op 5 juni het nieuwe centrum officieel geopend wordt door Koningin Máxima. Olga wordt gebeld door iemand van communicatie. Of het Jeugdjournaal aanstaande maandag een stukje mag maken over Jade, haar ziekte en het Prinses Máxima Centrum. Het lijkt Jade wel leuk maar ze vindt het ook spannend. Voordat ze 'ja' zegt, wil ze er even over nadenken.

 

Ondertussen is oom Hans op bezoek met de kinderen. Samen spelen ze met de Playmobil en Luuk en Veere racen met de skelters over de gang. En als ook opa Roel en oma Ineke er zijn, gaan ze met zijn allen een broodje eten in het restaurant! 

 

Aan het eind van de middag bellen Olga en Jade met iemand van het Jeugdjournaal. Ze hebben het over het interview. Omdat het hele stuk om Jade draait, verwachten ze van Jade dat ze het stuk 'draagt' en vertelt over hoe ze ziek is geworden en hoe het tot nu toe gaat. Jade vindt dat heel moeilijk en erg confronterend. Het is een emotioneel gesprek en op het laatst besluit de mevrouw van het Jeugdjournaal dat het beter is om voorzichtig met Jade om te gaan en het niet door te laten gaan... Een enorme teleurstelling voor Jade. Ze vindt het wel spannend maar wil toch ook wel heel graag op televisie komen. Een grote wens van haar, zou ze later zeggen.

 

Na het telefoongesprek heeft Jade het moeilijk om de teleurstelling een plaats te geven. Ze is heel boos op Olga, begint te schelden en aan haar lijnen te trekken. Na een tijdje besluit Olga om Jade even alleen te laten en gaat de kamer uit. We hebben dit ook zo met de verpleging besproken. Terwijl Olga weg is, gaat Jade (onverwachts) met haar infuuspaal de gang op, op zoek naar Olga. Uiteindelijk heeft een verpleegkundige haar bij de liften opgevangen en teruggebracht naar haar kamer en Olga gewaarschuwd. Ze kalmeert uiteindelijk weer maar gaat met een slecht gevoel slapen.

 

Achteraf heeft het Jeugdjournaal dit niet goed aangepakt. Ze willen voorzichtig omgaan met de kinderen wat heel goed is. Maar ze hadden beter eerst langs kunnen komen bij Jade en met haar kunnen praten om in te schatten of Jade het (aan) zou kunnen. Nu zeggen ze eerst dat het gaat gebeuren om vervolgens te besluiten dat het beter niet door kan gaan. Voor Jade een teleurstelling, een gemiste kans en misschien ook wel een gevoel dat ze 'gefaald' heeft. 

 

- Marcel