· 

Hondjes, kindjes, ziekenhuis

Iedereen heeft goed geslapen. Het zijn wel korte nachten, vooral voor Olga. Ze heeft gisterenavond laat medicijnen door de sonde gedaan. Jade slaapt dan en zo heeft ze er het minste last van. De dag begint ook vroeg om dezelfde reden. 

 

Als Jade wakker wordt, moet ze al snel overgeven. Het ziet rood van bloed. Dit komt doordat ze een paar kiezen heeft die moeten wisselen. Daar  bloedt haar tandvlees een beetje. Normaal gesproken geen probleem maar Jade heeft heel weinig bloedplaatjes (trombocyten) die ervoor zorgen dat dit soort bloedinkjes snel stoppen. Het bloed sijpelt heel de tijd in haar mond. Het bloed slikt ze in en daar wordt ze misselijk van. 

 

Om het tegen te gaan, heeft Jade waarschijnlijk een bloedtransfusie nodig. En zo begint de dag met een bezoekje aan het ziekenhuis in Goes om bloed af te nemen om te kijken of een transfusie echt nodig is. In het ziekenhuis wordt dit allemaal secuur en volgens de regeltjes gedaan. Voor de zekerheid komt een kinderarts Jade na kijken. En zo duurt een handeling van 5 minuten meer dan een uur. Ondertussen appt Olga met Wendy. Ze hebben Bordercollie (Mitch) sinds kort een pup (Moos)!  Jade mocht nog een keer met de honden komen spelen en knuffelen!

 

Na het ziekenhuis gaan Jade en Olga op bezoek bij de Wendy en de honden. Jade geniet van elke minuut en wil helemaal niet meer naar huis! Ze krijgt ook een cadeautje: het boek 'bedtijdverhalen voor rebelse meisjes'. Dit boek zet sprookjes in een geheel nieuw daglicht met 100 voorleesverhalen over inspirerende vrouwen, zoals Jane Austen, Cleopatra, Michelle Obama en Serena Williams. Vrouwen die op hun eigen rebelse manier de wereld hebben veranderd – als schrijfster, piraat of wiskundige. Na dit bezoek gaan Jade en Olga bij Thijs, Ester, Aniek en Joep op visite. Joep is geboren op 8 januari maar Jade heeft hem nog niet gezien. Als een echte volleerde moeder geeft Jade Joep zijn fruithapje en speelt ze met Aniek. 

 

De tijd gaat ondertussen verder en Jade moet om half vier in het ziekenhuis zijn. Op het programma staan Neugogen (stimuleren aanmaak cellen), Ambisome (anti-schimmel), Teicoplanine (tegen de bacterie in haar bloed) en een bloedtransfusie (45e keer). Best een hele waslijst. Zou mooi zijn als Olga en Jade om acht uur thuis zijn. Ondertussen ga ik met Dylan een rondje mountainbiken in het Poelbos in Goes. 

 

Jammer gaat het allemaal niet zo snel als gehoopt in het ziekenhuis. Om iets voor tienen zijn Jade en Olga pas thuis. Een volle dag met gelukkig heel leuke dingen en een lange zit in het ziekenhuis van meer dan 7,5 uur.

 

- Marcel