· 

Klebsiella

Na een goede nachtrust, wil de verpleegkundige de controles doen en bloed afnemen. Jammer genoeg geeft haar kastje geen bloed terug. Na de hele trukendoos opengegooid te hebben, heeft de verpleegkundige nog steeds geen bloed. Ze spuiten een antistollingsmiddel in haar kastje en na een uurtje wachten komt er eindelijk bloed terug. Ondertussen spelen we een spelletje Yathzee en Ticket to Ride met tante Kim.

 

Aan het eind van de ochtend komt de oncoloog langs om te bespreken hoe het met Jade gaat en wat de planning voor komende week gaat worden. Het begint met een kleine tegenvaller. Uit de kweek is gebleken dat er in het wondje bij haar billen een 'Bijzonder Resistent Micro-Organisme' (BRMO) zit. Het beestje heet Klebsiella, een bacterie die ze heeft ontwikkeld doordat ze de laatste maanden heel veel antibiotica heeft gekregen. Dit beestje is resistent tegen de 'normale' antibiotica's die ze krijgt. Ze starten met een andere type antibiotica waar het beestje heel gevoelig voor is. Ze moet dit veertien dagen krijgen. De verwachting is dat ze minimaal tot zondag in het ziekenhuis moet blijven. De komende dagen houdt de chirurg het wondje in de gaten. Het is nu rustig maar in het uiterste geval gaan ze het wondje met een klein sneetje openmaken en het schoonmaken. De kans dat dit moet gebeuren is klein. Nog een kleine tegenvaller. Omdat dit een besmettelijke bacterie is, moet Jade in contactisolatie. Dit wil zeggen: ze mag niet van haar kamer en het verplegend personeel moet een schort en handschoenen aan.

Gelukkig is er ook positief nieuws. Jade haar weerstand begint weer op te komen. Dit is goed voor de bestrijding van de bacterie. En ze gaan het vervolg van de behandeling plannen. Aan het eind van deze week krijgt ze een beenmergpunctie en lumbaalpunctie om de resultaten van dit behandelblok te bekijken. En ze gaan volgende week beginnen met de behandeling met anti-lichamen (Blinatumomab). Het is afwachten hoelang Jade hiervoor in het ziekenhuis moet blijven maar de artsen verwachten dat dit mee gaat vallen. Ze denken dat ze 'griepachtige' bijwerkingen gaat krijgen en dat ze maar een paar dagen in het ziekenhuis hoeft te blijven om de behandeling op te starten. De rest van de behandeling kan thuis. 

 

's Middags doet Jade een deel van de Cito-toetsen van 'Begrijpend lezen'. Dit gaat haar goed af. Morgen het andere deel en dan afwachten wat de score is. Onverwacht komt Peter de fysiotherapeut langs. Hij heeft van de afdelingsarts Friso de opdracht gekregen om meteen naar Jade te gaan... om haar gitaar te leren spelen. Samen met meester Daan maakt hij er een miniconcert van. 'Angie' van de Rolling Stones en 'Paradise City' van Guns N' Roses staan op het repertoire. 

 

 

Ondanks de Klebsiella-bacterie gaat het goed met Jade. Ze heeft minder last van haar buik en al dagen niet meer overgegeven. Ze heeft zelfs zin in een broodje hamburger. In de woonkamer maak ik twee broodjes met hamburger klaar. Jade eet een halve op! Nog een teken dat ze langzaam uit haar dip komt. Nog een poosje doorbijten in het ziekenhuis en dan naar huis. O ja, met de oncoloog hebben we afgesproken dat ze maandag 2 juli thuis kan zijn zodat ze naar de eindmusical van groep 8 kan! Fingers crossed!

 

- Marcel