· 

Nog meer Cito's

Jade heeft weer goed geslapen en voelt zich goed. Ze heeft zin om een Cito-toets te maken. De opgaven hebben we zelf en ik kan de rol van strenge meester wel op me nemen. Ze begint om half negen met het eerste deel van 'Studievaardigheden. In een mum van tijd, is ze klaar met de opgaven. Het gaat zo goed, dat ze gelijk doorgaat met deel twee. Om tien uur is de Cito Studievaardigheden achter de rug. Ik maak een foto van het antwoordenblad en stuur dat naar juffrouw Natasja. Wat mij betreft wel even voldoende maar Jade wil verder.

 

Op naar de Cito Rekenen-Wiskunde, deze bestaat uit drie delen. Even denk ik dat het teveel is want ze heeft 'moeite' met één van de eerste opgaven. Ze kan/moet het juiste antwoord uitrekenen met een staartdeling. Ze is alleen vergeten hoe dat ook weer moest. Gelukkig kan ze het uit haar hoofd uit rekenen. De rest van de opgaven gaan makkelijk en snel. Terwijl ik ze nakijk, begint Jade met deel 2. Dit deel moet zonder kladblaadje gemaakt worden en heeft veel meerkeuzevragen met 'ongeveer...' in het antwoord. Jade heeft liever exacte antwoorden. Dit geeft even een beetje stress. Na een paar opgaven zit ze in de 'flow' en gaat ze snel door de opgaven heen.

 

Om half twaalf heeft ze deze Cito klaar. In beide delen heeft ze geen fouten gemaakt. Niet veel later stuurt juffrouw Natasja de resultaten van de Cito Studievaardigheden. De fouten zijn op drie vingers te tellen. Kortom en op zijn zachtst gezegd: geen onaardige resultaten. Voor ons heel fijn om te zien dat ze nog steeds plezier heeft in het maken van opdrachten en ze nog niet veel van haar voorsprong in heeft moeten leveren. Volgende week is de laatste schoolweek. Jade wil eigenlijk de Cito van Spelling en alle andere toetsen van afgelopen acht maanden nog 'even' maken zodat ze ook een rapport krijgt. 

 

De rest van de middag doen we rustig aan. Meester Daan komt een paar potjes schaken en met de pedagoge speelt ze nog een spelletje. Het plan is om 's avonds naar de paarden te wandelen. Net als we kamer af willen gaan, zegt dat ze liever binnen blijft. Ze is een beetje moe en kijkt liever nog een aflevering van 'The Incredible Dr. Pol'. Een serie over een Nederlandse dierenarts met een praktijk op het platteland van de Verenigde Staten. Misschien wel verstandig om vroeg te gaan slapen. Morgen om 8:00 moet ze onder sedatie voor een lumbaalpunctie en een beenmergpunctie. 

 

- Marcel