· 

Puncties, naar huis en een bruiloft

De ochtend begint vroeg. Ze krijgt eerst een bloedtransfusie met bloedplaatjes (waarde was 4) voordat ze om 8:00 uur als eerste gepland staat om onder sedatie te gaan. Ze krijgt een beenmergpunctie en een lumbaalpunctie (ruggenprik). Tijdens de lumbaalpunctie wordt er chemo in haar hersenvocht gespoten. Bij een lumbaalpunctie prikt de arts met een dunne holle naald tussen twee wervels in de onderrug om wat hersenvocht weg te nemen. Hersenvocht is het vocht dat om de hersenen en ruggenmerg heen zit. Bij een beenmergpunctie wordt met een naald merg uit het bekken gehaald.

 

Dit soort ingrepen kunnen gedaan worden in het nieuwe ziekenhuis. Jade hoeft dus niet via de brug naar het WKZ. Een nieuwe operatiekamer betekent een nieuwe groen operatiejasje  en dat alles volgens de regeltjes moet gaan. Het ontspannen sfeertje met een muziekje en een grapje zoals we dat bij anesthesist Pepijn altijd hadden, blijft nu achterwege. Jade krijgt kort te horen wat ze gaan doen voordat ze de slaapmelk toedienen. Ze is snel in slaap. 

 

Een half uurtje later is ze terug op de uitslaapkamer. Ze doet kort haar ogen open en slaapt daarna lekker verder. Ze mag terwijl ze slaapt terug naar haar eigen kamer. Een paar uur later wordt ze pas echt wakker. Olga is ondertussen aangekomen in het ziekenhuis. 

 

Alle spullen zijn gepakt en Jade heeft zin om naar huis te gaan. Voordat we kunnen gaan, krijgt Jade twee medicijnen. Heel even lijkt het dat we moeten wachten tot vanavond omdat één medicijn pas 's avonds gepland staat. Gelukkig klimt de verpleegkundige in de telefoon met de apotheek. Het medicijn wordt met spoed gemaakt.

 

We nemen ondertussen met onze verpleegkundige en de transferverpleegkundige (zij regelt alles voor de behandelingen thuis) de komende dagen door. Blijkt dat er nog wat dingen onzeker zijn. Vanavond worden bij ons thuis twee medicijnen geleverd. Eén medicijn (Meropenem) wordt gemaakt in Nijmegen en door een koerier tussen 18:00 en 20:00 afgeleverd in Goes. Het tweede medicijn (Neupogen) wordt gemaakt in Utrecht en met een andere koerier tussen 20:00 en 22:00 afgeleverd in Goes. Tussen 19:30 en 20:30 komt er een verpleegkundige van Allévo ons leren hoe we de Meropenem zelf aan kunnen sluiten bij Jade. Maar zonder medicijnen geen uitleg. Daar komt nog bij dat Olga en ik om 21:00 op een trouwfeest van vrienden willen zijn. 

 

In het ziekenhuis loopt het voorspoedig. Om half drie zit het laatste medicijn er in en kunnen we naar huis. We hopen de komende week hier niet meer terug te komen en lekker thuis te kunnen zijn. Eenmaal thuis hebben we een beetje tijd om spullen om te ruimen en wat te eten. Opa Roel en oma Ineke passen vandaag op. Met smart zitten we te wachten op de koerier met de medicijnen. Om kwart over acht staat hij dan eindelijk voor de deur. Voor ons te laat om nog uitleg te krijgen van de verpleegkundige voor het aansluiten van het medicijn. 

 

En zo krijgen Olga en ik een beetje onverwacht de mogelijkheid om met zijn tweeën naar het trouwfeest te gaan. Het wordt een gezellige avond met vrienden. Rond een uur of half twee zijn we thuis. Eerst nog medicijnen door de sonde van Jade toedienen en dan lekker slapen op ons eigen bed!

 

- Marcel