· 

Sonde

Er is niks gepland in het ziekenhuis in Goes maar Jade en Olga gaan al vroeg naar het ziekenhuis. De pleister op haar kastje is bijna helemaal los. Om alles steriel te houden en infecties te voorkomen moet er een nieuwe pleister opgeplakt worden. Niet echt lekker omdat de oude pleister er eerst afgehaald moet worden. En al is de pleister er bijna af, hij zit nog wel vast aan haar naaldje.

 

De verpleegkundige doet voorzichtig. De pleister gaat niet helemaal los dus knipt de verpleegkundige zoveel mogelijk weg. Opeens roept Jade: "Auw" en zegt dat ze in haar velletje is geknipt. De verpleegkundige zegt dat dit echt niet kan met een botte schaar. Als alles eraf is, zit er toch een wondje. Gelukkig valt het mee. De nieuwe pleister gaat erop en dan snel naar school.

 

's Middags gaat Jade voor de de derde keer deze week naar school. Het is meer dan een half jaar geleden dat Jade zo vaak in één week naar school kon. Na school komt Ilja spelen. Ze is een vriendinnetje uit Jade haar oude klas. De laatste tijd hebben ze elkaar niet veel gezien maar het is gelijk weer als vroeger.

 

Nu Jade niet meer misselijk is en geen pijn in haar buik heeft, eet ze steeds meer. Het zijn vooral (lekkere) tussendoortjes maar ook boterhammen, fruit en gezonde dingen. We eten 's avonds met zijn vieren buiten in het zonnetje. Jade eet haar bordje snel leeg. Iets te snel misschien. Haar maag protesteert en ze moet overgeven. Jammer genoeg komt haar sonde gedeeltelijk mee naar buiten. Ze is een beetje in paniek. Olga en ik proberen eerst zelf de sonde nog terug te duwen.

 

Er zit niks anders op dan om voor de tweede keer vandaag naar het ziekenhuis te gaan. We hopen dat ze de sonde daar nog wel terug kunnen krijgen. Helaas lukt het daar ook niet. Daarbij is de kans groot dat de sonde geknikt is en dat er niks meer door heen kan. De sonde moet er uit. Jade is boos en ziet allemaal nare dingen in haar hoofd voorbij flitsen. Het eruit halen is niet fijn en een nieuwe sonde plaatsen staat ook niet bovenaan haar lijstje met leuke dingen. Ze weet dat ze geen andere keus heeft en ze trekt zelf heel rustig en langzaam de sonde (zo'n 50 centimeter) uit haar keel. Onverwachts zit het uiteinde van de sonde plots in haar keel. Hij zat dus echt dubbel en kon echt niet meer terug. Het grootste deel hangt nu wel uit haar mond maar het begin zit in nog in haar neus. De verpleegkundige knipt het grootste deel er af zodat er maar een klein stukje door haar neus hoeft. Ik houd het begin vast en Jade beweegt snel met haar hoofd naar achteren. Hij is eruit!

 

Het is vandaag wel genoeg geweest. Ze hoeft geen nieuwe sonde. Morgen gaan we naar de bruiloft van Janna en Victor en vrijdag naar het ziekenhuis in Utrecht. Die paar dagen kan ze wel zonder. Zeker als ze zelf voldoende eet en drinkt. De medicijnen, die normaal door de sonde gaan, kan ze ook wel een dagje overslaan. 

 

- Marcel