· 

Vossen!

Pas geleden kwam ik op internet een advertentie tegen over een fietstocht in België. De kop sprak me direct aan: 'Vossen, een expeditie in het land van Reynaert'. Mijn zus had het ook al gezien en wilde graag mee. Na een paar telefoontjes hadden we een groepje van elf mensen: opa Jaap, oma Ella, opa Roel, oma Ineke, Miranda, Jelte, Siebe, Dylan, Olga, Marcel en natuurlijk Jade!

 

De Expeditie neemt ons vandaag mee op een fietstocht van 40 km door het Vlaamse Waasland. Tijdens dit belevingstraject gaan we op een bijzondere manier kennis maken met het middeleeuwse verhaal van 'Reynaert de vos'. Zowel de kinderen als de volwassen zullen hun "goesting" vinden. Van prachtige kunstwerken en decors via humorvolle films en ultramoderne animaties tot aan een toffe speurtocht.

 

Voordat we kunnen gaan, zijn er paar kleine dingetjes waar we rekening mee moeten houden... Ten eerste moeten we iets verzinnen voor Jade om mee te kunnen. Van Saskia en Jaco mogen we de bakfiets lenen en met de bus van oom Jeroen kunnen we de bakfiets naar België vervoeren. Dat is geregeld. Ten tweede hebben we dan nog het weer... na maanden van droogte wordt er vandaag 'code oranje' afgegeven. Door de opa's wordt buienradar veelvuldig geraadpleegd om te beslissen of het wel verstandig is om te gaan. Iedereen die we vertellen over onze onderneming, zegt maar één ding... het wordt noodweer. 

 

Ondanks de sombere vooruitzichten vertrekt onze expeditie om half negen uit Kapelle. Met drie auto's en een bus vertrekken we. Na één bocht zijn we de bus al kwijt en voordat we op de snelweg zitten, is er ook een auto uit het zicht verdwenen. Na wat telefoontjes is de expeditie weer compleet en rijden we in colonne de snelweg op. Wonder boven wonder lukt het ons om met zijn allen in Kallo te arriveren. Midden in het havengebied van Antwerpen op één van de terreinen van de Katoen Natie ligt ons startpunt. Bij het uitladen van de fietsen een laatste discussie over het weer. Olga en ik hebben geen twijfel. We gaan gewoon fietsen! Als het onderweg hard gaat regenen stoppen we en gaan we de auto wel halen. 

 

We denken ons snel aan te melden en dan te vertrekken maar we krijgen eerst een tasje met allemaal cadeautjes. Daarna worden we in een kamer geleid waar we met een videoboodschap welkom worden geheten door Fernand Huts (CEO van de Katoen Natie) en Katharina van Cauteren (stafchef van de Phoebus Foundation). Ze vertellen over het hoe en waarom van 'Vossen' en geven een mooi inkijkje in de activiteiten van de Phoebus Foundation. Na dit welkom lopen we via een donkere gang langs grote schermen waar om de beurt een personage uit 'Reynart de Vos' zich zelf voorstelt. Aan het eind van de gang komen we in een grote ruimte met theater Madoc, herberg De Malse Billetjes en supermarkt 'Albert Haan'. Voordat we op de fiets kunnen, bekijken we hier eerst nog een humoristisch toneelstuk. De oudjes drinken een bakje koffie en de kinderen beginnen met de speurtocht! Een bijzonder begin van de expeditie. 

 

Om elf uur zit iedereen dan eindelijk op de fiets en het regent nog niet! We fietsen van stop naar stop door het havengebied en het Vlaamse Waasland. We bezoeken aparte locaties met bijzondere tentoonstellingen. Het noodweer valt gelukkig mee.... al rijden we wel een uurtje in de regen totdat iedereen tot op zijn onderbroek nat is geregend. Dat droogt wel weer. Jade zit vooral in de bakfiets maar heeft toch minimaal 10 kilometer gefietst op de fiets van Dylan. Na iets meer dan 40 kilometer rijden we het havengebied weer binnen. We zijn er bijna, zou je denken... Na nog eens 11 kilometer fietsen langs enorme terreinen van de Katoen Natie komen we om kwart over zeven eindelijk aan bij het startpunt. Net op tijd om nog iets te eten in herberg 'De Malse Billetjes'. Op het menu staan de 'Balletjes van de Pastoor' en de 'Billetjes van de Burgemeester'. Echte delicatessen! De kinderen innen ondertussen de prijzen van de speurtocht. Iedereen heeft zijn buikje vol als we in de auto stappen.

 

Het is een bijzondere expeditie geworden!! 

 

- Marcel

 

Ps. Je kan deze expeditie nog tot 30 september doen... als je op tijd vertrekt kost het niks!