· 

Operatie & MRI

Als onderdeel van de voorbereiding op de stamceltransplantatie gaat Jade vandaag onder narcose. Ze krijgt een PICC-lijn in haar linker bovenarm en ze gaan 7 melktanden trekken. Eerst zou er ook een sonde in haar neus geplaatst worden maar Jade heeft besloten dit voorlopig niet te willen. De komende dagen kan ze nog lekker zelf eten en daar wil ze van genieten. Om iets over achten gaan we samen met de verpleegkundige en pedagoge op pad. Jade moet overstappen in een andere bed omdat haar eigen bed niet van de kamer af mag. Ze krijgt een mondkapje op. We kunnen vertrekken. We gaan van het Prinses Máxima Centrum via de brug naar afdeling DromeNdaris in het Wilhelmina Kinderziekenhuis. Olga mag mee naar de operatiekamer tot Jade slaapt. Ik wacht zolang op de gang.

 

Niet veel later is Olga terug en begint het wachten. Het is prachtig weer en we gaan lekker buiten in het zonnetje zitten. Het is de eenentwintigste keer dat ze onder sedatie gaat maar het is pas de tweede keer dat ze gaan 'opereren'. De verwachting is dat het ongeveer 150 minuten gaat duren. Als 'beloning' voor de operatie én voor de komende weken kopen we voor Jade een grote ballon. Die kan haar kamer de komende tijd opfleuren.

 

De inschatting was goed. Om elf uur krijgen we een telefoontje dat ze terug is van de operatiekamer. Ook nu ligt ze in een aparte uitslaapkamer. Ze wordt niet fijn wakker. Voor het trekken van de tanden heeft ze extra verdoving gekregen in haar mond en ze heeft een buis met zuurstof in haar keel gehad. Gelukkig krijgt ze direct extra morfine en wordt de pijn snel minder. Het rare gevoel in haar mond blijft. Alles is goed gegaan. Ze heeft een mooi paars drukverband met daaronder haar nieuwe PICC-lijn en ze heeft een buisje met zeven melktandjes erin. Het duurt even voordat ze de grote ballon in de gaten heeft maar zodra ze hem ziet, is ze er erg blij mee.

 

Terug op de kamer moet ze eigenlijk weer overstappen in haar eigen 'schone' bed maar ze voelt zich niet lekker en wil blijven liggen. Het is maar voor anderhalf uur omdat ze vanmiddag een MRI van haar hersenen krijgt. Uit voorzorg wordt deze MRI gemaakt om te kijken of er geen schimmel in haar hoofd zit. We proberen de MRI nog te verzetten maar de arts is duidelijk. Dit moet zo snel mogelijk gebeuren. Jade valt in slaap en kan een uurtje rusten. Dan begint het circus weer opnieuw. Nu gaan we met het bed naar afdeling Radiologie op de begane grond van het Prinses Máxima Centrum. Sinds een aantal maanden staan hier drie MRI-scanners. Dit scheelt een hoop heen en weer gaan tussen het UMC en het PMC.

 

Jade voelt zich erg beroerd maar de laboranten nemen alle tijd om Jade van haar bed op het bed van de MRI te leggen. Ze gebruiken hiervoor een grote plank waar Jade voorzichtig wordt op gerold. Ze schuiven haar dan met de lakens over de plank naar het andere bed. Ze gaat samen met Olga de kamer met de MRI in. Ik moet voor de tweede keer vandaag wachten op de gang. Iets meer dan een half uur later wordt ik geroepen door de laborant. Jade is klaar en ze kunnen mijn hulp wel gebruiken om haar weer terug te schuiven in haar eigen bed. De onderzoeken voor vandaag zitten er gelukkig op. 

 

Als we weer terug zijn op haar kamer moet ze voor de laatste keer vandaag naar een andere bed. De verpleegkundige willen haar wel met lakens over tillen. Ik vond dit plank die we net gebruikt hebben veel handiger dus loop ik snel heen en weer. De laboranten staan even raar te kijken als ik vraag of ik hun plank mee mag nemen. Ze doen niet moeilijk maar ik moet hem wel binnen tien minuten terug brengen want dan zijn ze klaar voor vandaag. Ik ren met de plank weer naar boven. Samen met de verpleegkundigen schuiven we Jade pijn- en moeiteloos terug in haar eigen bed. Ik weer terug naar beneden met die plank. 

 

Moe maar voldaan kom ik terug bij Jade en Olga. De rest van de middag en avond houden we het rustig. Morgen staat er weer een narcose op het programma. Nu om een Broncho-alveolaire lavage (BAL) te doen. Tijdens dit onderzoek spuiten ze vocht in de longen van Jade. Dit wordt weer opgezogen en de komende dagen onderzocht op schimmels, virussen en bacteriën. Hopelijk kunnen ze hiermee achterhalen wat het witte vlekje op de CT-scan is. Dit kon jammer genoeg niet gecombineerd met de operatie van vandaag omdat de longarts geen tijd had. De extra narcose is niet zo erg maar Jade staat voor morgen op de spoedlijst en we weten dus niet hoe laat ze aan de beurt is. Vanaf morgenochtend zes uur mag ze niks meer eten. Als het tegenzit is ze pas aan het eind van de middag aan de beurt. Zorgen voor morgen.

 

- Marcel