· 

Dag -6: Uitslag BAL

De nacht is rustig verlopen. 's Ochtends zijn Olga en Jade vroeg wakker. Jade wil graag even videobellen met Isa voordat de school begint. Als Isa op school is, videobellen ze weer met elkaar. Jade doet op die manier mee met de rekenles. Direct daarna gaat ze met meester Daan aan de slag. En alsof dat niet genoeg is, komt de fysio langs om met haar te voetballen op de kamer. Voor Jade geen probleem, ze voelt zich goed, heeft geen pijn, is niet misselijk en heeft geen koorts.

 

Tussen de bedrijven door is Jade fanatiek de landkaart aan het inkleuren die ze vorige week van tante Kim heeft gekregen. Ze is blij verrast als de post twee(!) Ty Beanie Boo's komt brengen. Eentje had ze zelf besteld maar de andere heeft ze van juf Valeska van de BSO gekregen. 

 

De arts komt langs om de uitslagen van de BAL te bespreken. Tijdens de BAL zijn haar longen op vier plaatsen (kwabben) gespoeld. Op één plaats hebben ze toch iets van een schimmel (Aspergillus) gevonden. Het is heel minimaal en ook de bloedwaarde voor rest van schimmel (Galactomannan) is negatief. Voorlopig gaan ze door met de huidige behandeling door dagelijks Ambisome te geven. Over anderhalve week maken ze een nieuwe CT-scan om het resultaat te bekijken. Uit het onderzoek is ook gebleken dat er een (beginnende) bacterie in haar longen zit. Niks ernstigs en Jade zou het zelf kunnen aanpakken maar de komende dagen krijgt ze hier drie maal daags penicilline voor. Hiermee proberen ze te voorkomen dat de bacterie straks koorts gaat veroorzaken. Jade krijgt straks ook koorts van andere dingen (bijv. transplantatieziekte) en daarom is het belangrijk dat deze bacterie zo snel mogelijk verdwenen is. Tot slot zijn leverwaarden verhoogd. De chemo's (vooral de Bulsufan) van de komende vier dagen zorgen er voor dat de lever het zwaar te verduren krijgt. De komende dagen wordt dit extra in de gaten gehouden door de artsen. Morgen start de chemo. De verwachting is dat ze wel misselijk gaat worden maar de 'echte' bijwerking beginnen pas over een dag of zes. 

 

Jade en Olga maken er een gezellige avond van en gaan met de fiets er op uit. In De Bilt gaan ze een lekker ijsje halen. Ik had niet verwacht dat Jade zo veel kon doen in deze periode. 

 

- Marcel