· 

Dag -4: Moeilijk afscheid

Afgelopen dagen heeft Jade behoorlijk wat te verduren gehad. Maandag en dinsdag heeft ze ATG gehad waar ze behoorlijk ziek van was. Gisteren is ze begonnen met chemo, wat niet zonder bijwerkingen was. Ik had graag bij haar gebleven maar het was fijn om bij Dylan te zijn en een dag naar mijn werk te kunnen gaan. 

 

Vandaag ga ik samen met Dylan en Isa naar Utrecht. Jade is blij om iedereen te zien. De kinderen gaan aan de slag om zelf slijm te maken.  Ik heb genoeg scheerschuim en lijm meegenomen. Olga en ik worden weggestuurd. We mogen broodjes knakworst gaan maken. Als we een half uurtje later terug komen hebben ze goed hun best gedaan. Het resultaat is een heleboel bakjes met prut. Het is niet gelukt om slijm te maken maar wel om plezier te maken. De broodjes knakworst gaan er goed in. 

 

Even later moet eerst Dylan naar de wc en daarna Isa. Ze schrikken van wat er in de pot ligt. Een dikke drol... Het resultaat van een middagje "ontbijtkoek kleien" van Jade, Olga en Naomi. Een geslaagde grap en 
Jade heeft heel veel plezier gehad om de drol te maken.

 

De tijd vliegt en Isa, Dylan en Olga gaan naar huis. Voor Jade een moeilijk moment. Ze had graag gehad dat ze konden blijven. Zeker het afscheid van Olga is moeilijk. Het is even allemaal te veel. Ze voelt zich niet lekker, heeft hoofdpijn, is bang om ziek te worden en over te geven. Ook ziet ze op tegen het inbrengen van de sonde (dit staat nog niet gepland maar ze weet dat het een keer moet gebeuren). Ze wil gewoon mee naar huis. 

 

Het toedienen van de chemo's is pas in de middag gestart en dus beginnen de bijwerkingen pas aan het eind van de middag. Als afleiding kijken we het zesde deel van Harry Potter. Ze krijgt ondertussen paracetamol en Tramadol (pijnstiller voor de hoofdpijn). Dit helpt eventjes. De film kijken we niet af. Jade vindt het te moeilijk om haar aandacht er bij te houden. Ze probeert te slapen. Om half tien overleg ik met de verpleegkundige of ze iets extra's tegen de misselijkheid mag hebben. Ze krijgt Lorazepam, dit is een medicijn waar je rustig/ontspannen van wordt en het werkt goed tegen misselijkheid. Jade reageert altijd sterk op dit middel. Ze wordt er heel suf van. Dit is goed te merken als de verpleegkundige elk uur even langs komt om bloed af te nemen. Jade wordt wel wakker maar kan zich telkens niks herinneren van het uur daarvoor. Om kwart over twaalf 's nachts komt de verpleegkundige voor de laatste keer langs en kunnen we allebei de rest van de nacht goed slapen. 

 

- Marcel