· 

Dag -3: Pech

 

Elke week krijgen 10 kinderen kanker.

25% redt het niet.

 

Afgelopen maanden heb ik vaak op het schoolplein gestaan. Regelmatig gaat dan door mijn gedachten hoeveel pech Jade heeft. In Nederland wonen 3.174.276 kinderen van 18 jaar of jonger. Jaarlijks wordt er bij ruim 600 kinderen (0 tot 18 jaar) kanker vastgesteld. Per jaar krijgen 120 kinderen de diagnose leukemie. Van deze 120 kinderen komt 5% in de Hoog Risico Groep, dit zijn 6 kinderen. Jade is één van deze kinderen.

1 op 530.000 kinderen krijgt dezelfde diagnose krijgt als Jade. Dit zijn heel veel schoolpleinen vol met kinderen waarvan slechts een paar kinderen kanker krijgen.

 

Gelukkig wordt er veel onderzoek gedaan om te zorgen dat deze kinderen een zo groot mogelijke kans hebben om te genezen en zo min mogelijk last te hebben van de gevolgen van de behandelingen. Voor deze onderzoeken is veel geld nodig. Er zijn heel veel initiatieven om dit geld bij elkaar te krijgen. Er zijn grote initiatieven zoals de geweldige 11stedenzwemtocht van Maarten van der Weijden met een opbrengst van meer dan 3,5 miljoen maar ook kleine initiatieven waarbij kinderen lege flessen ophalen voor een tien euro. Al het geld is meer dan welkom.

 

Afgelopen week las ik op de blog van mijn neef Jos, dat hij mee gaat doen aan 24KiKa, een uniek skate- en skeelerevenement voor mensen die in teamverband een bijzondere prestatie willen leveren. Het bijzondere aan zijn deelname is dat hij zelf op dit moment hard vecht om zijn kanker te overwinnen. Na een zwaar traject met chemotherapie en bestralingen gaat hij zich voorbereiden op een operatie in oktober. Om zijn conditie op te bouwen gaat hij meedoen aan 24KiKa en gelijk geld ophalen voor onderzoek naar kanker. De opbrengsten van 24KiKa worden geschonken aan Stichting KiKa! Een heel mooi verhaal en wij willen Jos alvast heel veel succes wensen!!

 

Elke dag ervaart Jade de resultaten die KiKa afgelopen jaren bereikt heeft. Dankzij onderzoek van de laatste jaren heeft Jade op dit moment een kans van 80% om de leukemie te overwinnen. Het Prinses Máxima Centrum, waar Jade al zoveel dagen heeft doorgebracht, is mede mogelijk gemaakt door Kika. De fiets waarop Jade af en toe even mee naar buiten gaat is door Kika beschikbaar gesteld. En zo zijn er heel veel voorbeelden te noemen.

 

Vandaag had Jade een zware dag. De derde dag met chemo begint zijn tol te eisen. Door de misselijkheid voelt ze zich niet lekker. Ze heeft geen zin om te eten en te drinken. Ze ligt veel op bed en heeft weinig zin om iets te doen. Toch zijn er momenten waarop het wat beter gaat en ze haar zinnen kan verzetten. Zo bakken we samen een kwarktaart en krijgt ze een aantal kaartjes van de verpleegkundige (op zondag??). De oplevingen zijn maar kort. Tante Kim komt op bezoek en leest Jade een poosje voor. Vanochtend zijn ze vroeg begonnen met de chemo. Halverwege de middag is de laatste chemo ingelopen. Jade knapt wat op en valt al vroeg in de avond in slaap. 

 

Morgen de laatste dag met chemo... hopelijk de laatste chemo voor altijd!!

 

- Marcel