· 

Dag -1: Tennissen met Krajicek

Gisteren heeft Jade haar laatste chemo gehad (hopelijk voor altijd). Ze heeft dit goed doorstaan. Ze heeft vooral last gehad van hoofdpijn en misselijkheid. Afgelopen nacht heeft ze goed kunnen slapen. Als ze wakker wordt, is ze niet misselijk maar ze heeft weinig energie en voelt zich 'down'.  Ze is best gespannen voor de dag van morgen maar ze maakt zich meer zorgen over het inbrengen van de sonde. Twee weken geleden heeft ze besloten om de sonde niet onder sedatie in te laten brengen maar te wachten totdat het echt nodig is. Het is een goede keus geweest omdat ze lekker heeft kunnen eten zonder een slangetje in haar neus. Afgelopen dagen heeft ze weinig gegeten en ze is een paar kilo afgevallen. Op dat moment wist ze meteen dat het inbrengen van de sonde dichterbij kwam. 

 

Alles samen, dus weinig eten, chemo verwerken en de spanning maken het voor Jade een moeilijk ochtend. Iets voor tienen komt oma Ella tegelijk met meester Daan haar kamer binnen. Oma Ella blijft vanavond voor de eerste keer slapen in Utrecht. Meester Daan probeert met rekenen aan de slag te gaan. Tevergeefs, het lukt Jade niet om haar zinnen te verzetten en met de sommen op te lossen. Onverrichter zake gaat meester Daan weg. Vanmiddag komt hij terug om een verhaal van Roald Dahl voor te lezen!

 

De verpleegkundige komt langs om de infuuslijnen te verschonen. Jade is dan even 'los' en kan dan mooi even van haar kamer af. Een goede timing want om half twaalf komt Richard Krajicek een tennisclinic geven op het sportveld. Voor de jeugd onder ons: Krajicek is de succesvolste tennisser van Nederland en de enige Nederlandse Wimbledon winnaar tot nu toe. Jade is niet heel enthousiast maar stemt toe om in de rolstoel mee naar beneden te gaan. 

 

Op het sportveld krijgen we van Peter (fysio en organisator van deze clinic) een speciaal plaatsje in de hoek van het tennisveld waar weinig mensen staan. Jade mag wel naar buiten maar moet oppassen met contact met andere mensen. Peter vraagt of ze ook een balletje wil slaan met Richard. Jade is nog steeds een beetje down en schut van nee. Niet veel later komt Krajicek het veld op en speelt eerst een partijtje tegen Rob Pieters, één van de grondleggers van het Prinses Máxima en lid van het Raad van Bestuur. Dan zijn de kinderen aan de beurt. Jade is ondertussen wat enthousiaster geworden en wil met mij wel een balletje slaan. Als Peter dit ziet, vraagt hij aan Jade of ze dan toch niet een 1 of 2 balletjes met Richard wil slaan. En tot mijn verbazing, zegt ze "Ja"! Jade heeft eigenlijk nooit een racket vastgehad maar met de tips van Richard gaat het elke slag beter. Die 2 balletjes worden al snel een prive-training van een minuut of vijf! Jade vindt het stiekem wel erg leuk. Als aandenken krijgt ze een t-shirt met handtekening, een zweetband en een fotomomentje met Richard! 

 

Klik hier voor een artikel van de clinic in het AD en hier van RTV Utrecht. Op de achtergrond van de video's en foto's is Jade te zien.

 

Terug op haar kamer is Jade moe maar voldaan. Meester Daan komt langs om voor te lezen. Een mooi moment voor mij om samen met oma Ella een stukje te wandelen. Een half uurtje later komen we terug. Jade ligt heerlijk te slapen. Aan het eind van de middag komen opa Roel en oma Ineke ook nog op bezoek! Jade is inmiddels wel wakker maar de spanning zorgt ervoor dat ze niet veel zegt en doet. Toch vindt ze het fijn als er bezoek is. Nu er zoveel bezoek is, kan ik nog een keer even weg uit het ziekenhuis. Nu rijd ik samen met oma Ella een rondje op de fiets richting Bilthoven. Het is heerlijk weer en lekker om buiten te kunnen zijn! De komende weken is de kans groot dat we veel bij Jade in het ziekenhuis moeten blijven. Elk momentje buiten het ziekenhuis is meegenomen. 

 

Al met al een redelijke dag voor Jade. Ook al was ze een beetje down vandaag, niet iedereen kan zeggen dat ze tegen Richard Krajicek getennist hebben! 

 

- Marcel