· 

Dag 0: Nieuwe stamcellen!

Vandaag is de belangrijkste dag van de behandeling van Jade.  Op 6 februari kregen we te horen dat Jade een stamceltransplantatie moest ondergaan. Ze heeft dan de grootste kans om te genezen van de leukemie. In de maanden daarna heeft Jade veel zware behandelingen moeten ondergaan. Alles had één doel: zo min mogelijk leukemie voordat de stamceltransplantatie begint. Op 20 augustus kregen we het geweldige nieuws dat Jade een complete moleculaire remissie bereikt had. In haar beenmerg kan geen leukemie meer aangetoond worden. Het beste uitgangspunt om te starten met de transplantatie. 

 

Jade, Olga en ik weten alle drie niet zo goed wat we van deze dag moeten verwachten. Het is een belangrijk moment om bij stil te staan maar we kunnen nog lang niet 'vieren' dat Jade beter gaat worden. Sommige mensen hebben het over een nieuw begin of een tweede geboorte. Jade zelf is gespannen maar wil er niet veel over kwijt. Ze ligt stilletjes in bed te wachten op wat er komen gaat.

 

Deze dag beleeft Jade niet alleen. Olga, ik en oma Ella zijn alle drie er bij op haar kamer maar op veel plaatsen leven mensen met Jade mee. Olga heeft bij Jade en Dylan in de klas 'lange vingers met muisjes' gebracht. Zo kunnen ze vanmorgen even stil staan bij dit belangrijke moment voor Jade.  

 

Om 11:00 beginnen de voorbereidingen voor de transplantatie. De stamcellen worden in een koelbox/vrieskist op de kamer afgeleverd. Een aantal laboranten/artsen van het UMC nemen ze vervolgens mee om de stamcellen te ontdooien. Ze worden ontdooid met een soort van 'au bain-marie'. Het zakje met stamcellen wordt in een warm waterbad geplaatst om zo langzaam op de gewenste temperatuur te komen. Als het zover is, wordt het zakje direct overgedragen aan twee verpleegkundigen. Het zijn twee verpleegkundigen zodat ze elkaar kunnen controleren. Het zakje wordt aan een infuuspomp gehangen en dan start de daadwerkelijke transplantatie. De eerste minuten kijkt één van de laboranten/artsen nog mee, om te zien of alles naar wens verloopt. Het inlopen begint langzaam om daarna de snelheid te verhogen. De transplantatie moet zo snel mogelijk zodat er zo min mogelijk stamcellen verloren gaan. Al met al duurt het toedienen van de stamcellen ongeveer 40 minuten. Op het laatst wordt het zakje een paar keer doorgespoeld met een zoutoplossing om zo de laatste achtergebleven stamcellen toe te dienen. Tijdens de transplantatie is Jade druk bezig met het maken en opeten(!) van haar eigen traktatie van lange vingers met muisjes. Als het laatste beetje stamcellen is toegediend, is oma Ella de eerste die de hoop uitspreekt dat alles vanaf nu goed mag gaan. Een mooie afsluiting van een speciaal moment. 

 

Na de transplantatie houdt Jade zich rustig, ze zegt weinig. Ik denk dat ze niet zo goed weet hoe ze zich moet voelen. Fysiek gaat het goed met haar maar het lijkt mij best raar als er stamcellen van iemand anders in je lichaam worden gestopt. Daarbij is ze al weer meer bezig met de dingen die komen gaan. Ze heeft voor haar zelf besloten dat ze morgen een sonde wil en ze weet dat ze over een paar dagen ziek(er) gaat worden. Dit brengt nieuwe spanningen met zich mee. Het is heel veel voor een meisje van 10 om dit mee te moeten maken én te verwerken.

 

De rest van de dag gaat het goed. Ze heeft een paar bijwerkingen van de transplantatie. Haar bloeddruk is wat verhoogd maar dat wordt opgevangen met een pilletje. We schrikken even omdat haar plas rood ziet maar het blijkt dat dit 'normaal' is na een transplantatie. Dit komt doordat haar lichaam de rode bloedcellen die bij de stamcellen zitten direct uitscheid. De artsen zijn erg tevreden over het verloop van deze dag.

 

Als afsluiting van deze dag eten we Burrito's. Jade had hier veel zin in en ze eet anderhalve burrito op. Ze heeft in dagen niet zoveel gegeten! Na het eten wordt oma Ella opgehaald door familie om terug naar Zeeland te gaan. Ze heeft afgelopen twee dagen mee kunnen maken hoe alles reilt en zeilt in het ziekenhuis. En natuurlijk een speciaal moment mee kunnen maken: een nieuwe start voor Jade!

 

- Marcel