· 

Dag +2: Artikel in Kidsweek

Sinds gisteren heeft Jade weer een sonde. De belangrijkste reden is dat binnenkort haar slijmvliezen in haar mond, keel en maag kapot gaan. Om dan nog een sonde in te brengen, kan heel pijnlijk zijn. Afgelopen week is ze wel een kilo of vier afgevallen maar de sonde is niet alleen bedoeld voor voeding. Als Jade straks naar huis mag, moet ze dagelijks een heel vies ruikend drankje innemen. Er zijn heel weinig kinderen die dat drankje zelf in kunnen nemen. De sonde brengt dan uitkomst.

 

Het is wel weer wennen aan de sonde. Het gevoel van een slang in haar neus en keel valt dit keer mee maar continue voeding in haar maag, vindt Jade niet fijn. Vannacht voelde ze zich misselijk en had ze pijn in haar buik. Na het douchen moest ze overgeven en spuugde ze haar sonde uit. BALEN!

 

Ondanks dit heeft ze wel zin in een paar zelfgebakken mini-croissantjes met jam. En bij een ontbijtje hoort een krantje... de KIDSWEEK! Deze week met het artikel van Jade en Dylan over het hebben van leukemie. Is echt een leuk artikel geworden.

 

Na het ontbijt overleggen Jade en Olga met de arts over de sonde. Het wordt een kort gesprek. Jade krijgt voor de zekerheid een Duodenumsonde. Dit is een sonde die niet in de maag wordt geplaatst maar net iets verder in de twaalfvingerige darm. Zo kan Jade de sonde niet zo makkelijk uitspugen. Om zeker te weten dat de sonde goed zit, wordt dit met een scan gedaan. Voordat het zover is, krijgt Jade eerst een beetje Lorazepam tegen de misselijkheid. Ze wordt er dit keer jolig en ad rem van. Ze gaat lekker met meester aan het werk en heeft erg gelachen. Om vijf uur mag ze naar het WKZ om de sonde in te brengen. Dit keer kan ze het dus niet zelf doen. Ze blijft heel rustig en werkt goed mee. De sonde rolt een paar keer op in haar maag maar naar een paar keer proberen zit hij dan eindelijk op zijn plaats. Dit keer rent Olga naar het UMC om een softijsje te halen als beloning. Dit heeft ze zeker verdiend!! Hopelijk blijft hij de komende maanden op zijn plaats zitten.

 

- Marcel