· 

Dag +4: Bezoek Isa

Het blijft goed gaan. Jade heeft heerlijk geslapen en lekker lang gedoucht. Na de douche mini-croissantjes maken en opeten. Zelf eet Jade er 18(!) op. Om half twaalf komt Isa op bezoek. Ze is meegereden met oma Ineke en opa Roel. Isa eet 5 mini-croissantjes op... 1 croissantje is spoorloos verdwenen. De meiden kletsen lekker terwijl de volwassenen op het balkon genieten van het mooie weer.

 

De kamer van Jade heeft twee grote glazen deuren. Veel kinderen en ouders maken hier mooie tekeningen op. Vaak wordt hier ook het aantal dagen na de transplantatie op bijgehouden. De meiden gaan aan de slag om de deuren van Jade te beschilderen. Na lekker gekliederd te hebben gaan ze lekker naar buiten. Op Landgoed Oostbroek is een klein winkeltje. Met een paar lekker appeltjes lopen ze terug naar het ziekenhuis. 

 

Na de wandeling rijden opa Roel en Isa terug naar Zeeland. Het is toch weer fijn dat Isa op visite is geweest! Oma Ineke blijft de komende dagen bij Jade slapen. Het is fijn voor Jade maar zeker ook voor Olga. Samen met oma gaat Olga naar de winkel om boodschappen voor het avondeten te doen. Jade krijgt ondertussen een bloedtransfusie met rode bloedcellen (erytrocyten). De chemo heeft zijn werk goed gedaan en dat is goed te zien in de dalende bloedwaarden. De witte bloedlichaampjes (leukocyten) zijn verdwenen uit haar bloed, de Hb-waarde (hemoglobine) is gezakt naar 4,9 en ook de bloedplaatjes (trombocyten) zijn gekelderd. Om te zorgen dat Jade voldoende energie heeft, krijgt ze een transfusie.

 

Afgelopen dagen heb ik een aantal keren de vraag gehad, hoe het nu zit met het doneren van bloed uit een navelstreng. De kans is groot dat de navelstrengdonor van Jade uit Frankrijk of uit Amerika komt. Daar is het doneren van navelstrengbloed veel gangbaarder dan in Nederland. Het is namelijk niet zo dat in Nederland na elke bevalling bloed uit de navelstreng wordt gehaald om dit vervolgens op te slaan voor een eventuele stamceltransplantatie. In Nederland zijn er maar drie plaatsen waar dit kan, dit kan alleen in Amsterdam, Delft of Bergen op Zoom. Als je dit wil doen, moet dit van te voren aangemeld worden en je moet dus in één van die plaatsen bevallen.

 

Na de bevalling wordt de navelstreng doorgeknipt en wordt er bloed afgenomen. Dit is geheel pijnloos en zonder risico. De stamcellen worden vervolgens vervoerd naar en opgeslagen in de Navelstrengbloedbank in Leiden. De Nederlandse overheid stimuleert het niet om navelstrengbloed te doneren. In verband met o.a. de hoge kosten van de opslag zetten ze in op het doneren van stamcellen door volwassen donoren via Matchis. Het voordeel hiervan is dat de stamcellen pas op het moment dat ze nodig zijn uit het lichaam van de donor worden gehaald. Er is dus geen dure opslag nodig. Het is tegenwoordig ook mogelijk om stamcellen van je eigen kinderen (vlak na de geboorte) op te slaan bij een particuliere stamcelbank. De verwachting is dat in de toekomst behandelingen met stamcellen steeds belangrijker zullen worden. 

 

- Marcel