· 

Dag +5: Druif

Het blijft goed gaan met Jade. Tot ze gisterenavond opeens een blauwe plek op haar tong had. In eerste instantie niet veel bijzonders totdat er een kleine bloedblaar zat. Dat kleine blaartje groeide in een paar uur uit tot een behoorlijke blauwe druif op haar tong. Gelukkig niets ernstigs. Door de chemos zijn de bloedplaatjes (trombocyten) van Jade gezakt naar een waarde van 4. Normaal gesproken ligt deze waarde tussen de 150 en 450. Gevolg is dat een bloedneus, bloeding of een blauwe plek op je tong niet goed stopt met bloeden. De oplossing is simpel: een bloedtransfusie met bloedplaatjes. De druif wordt 's nachts niet meer groter en is niet meer pijnlijk. Ze kan zelfs redelijk slapen.

 

Jade kan door de plek om haar tong niet goed praten en het is erg vermoeiend. Toch doet ze een poosje mee op school via videobellen. Met meester Daan gaat ze in het ziekenhuis aan de slag met Studievaardigheden. Afgelopen weken heeft ze meer aan school kunnen doen dan in de afgelopen negen maanden. Nu ze in continue in het ziekenhuis is, kan ze ook vaker met Eliane, de kunstenares van Café des Artistes, kunstelen. Ze werken nu samen aan een nieuw projectje. Binnenkort wordt het eindresultaat onthuld... Café des Artistes is bijzonder! Niet alleen voor Jade maar ook voor ons. Het is mooi om haar te zien kunstelen. Ze is bezig met haar kunstwerk in een bekende omgeving met een vertrouwd gezicht. Er wordt niks van haar gevraagd maar het brengt haar veel. Het geeft haar de kans om creatief bezig te zijn. Iets wat Jade van kleins af aan altijd wel deed. Ze leert van een leuk idee en eenvoudige materialen mooie bijzondere kunstwerkjes te maken. 

 

Als Jade 's middags aan werk het gaat met de pedagogisch medewerker en een tweede keer met meester Daan voor school bezig is, zien Olga en oma Ineke hun kans schoon om er even met de fiets op uit te gaan. Het is prachtig weer en een mooie omgeving. Wat wil een mens nog meer. Onderweg kopen ze vers fruit bij een kraampje voor het toetje van vanavond.

 

De druif op de tong van Jade is vanzelf een kleine beetje open gegaan. Hij is in de loop van de dag wat geslonken en de druk is eraf. Een KNO-arts heeft nog even meegekeken maar een ingreep is niet nodig. Nu het open is, zal het vanzelf genezen.

 

- Marcel