· 

Dag +9: Goede dag

Gisterenavond knapte Jade goed op. We hebben samen de eerste helft van Nederland-Peru gekeken. Tijdens de wedstrijd krijgt ze trek in een boterham, een cupcake en druiven. Ze slaapt daarna als een roosje en wordt pas om kwart voor negen wakker. Als ze wakker wordt, voelt ze zich goed. Ze heeft een kleine beetje pijn in haar mond van de mucositis. 

 

De afdelingsarts komt vertellen dat ze toch een bacterie in haar bloed hebben gevonden. Het is de ziekenhuisbacterie Klebsiella, die ze een paar maanden geleden had opgelopen. Normaal gesproken zit deze op de huid maar was nu waarschijnlijk via haar lijntje in haar bloed terechtgekomen. De antibiotica (Meronem) die ze gisteren heeft gehad, doet goed zijn werk. Omdat ze ook voor het eerst last kreeg van haar mond en keel, werd ik een beetje op het verkeerde been gezet. Zeker als je verwacht dat ze ziek gaat worden. Volgens de arts krijgen de meeste kinderen veel last van de slijmvliezen maar het komt voor dat het minder heftig verloopt. We blijven hopen dat dit voor Jade ook geldt. Tot slot vertelt de arts dat ze weten waarom ze hevige pijn kreeg in haar benen. Het kwam door de Ambisome (middel tegen schimmel) in combinatie met Neupogen (middel om de aanmaak van cellen te stimuleren), waar ze zenuwpijn van kreeg. Vanmiddag proberen ze de reactie te voorkomen door vooraf nog een extra medicijn (Tavegyl) te geven. Dit moet allergische reacties voorkomen. Als dit niet werkt dan gaan ze de Ambisome extra verdunnen en langzamer toedienen. De laatste oplossing heeft niet de voorkeur omdat de apotheek dan speciaal voor Jade een andere samenstelling van dit middel moet maken.

 

Als de arts net weg is, wordt er een enorme doos voor Jade bezorgt. In de doos zit een enorm hoofd van een eenhoorn! Daar is ze erg blij mee! Een mooie opkikker van tante Joke, ome Rinus, Karin, Guido en Bianca. Afgelopen weken heeft ze al veel kaartjes en cadeautjes via de post ontvangen. Vandaag zat er een mooie kleurplaat van een paard bij van een klein meisje uit Kapelle. Zo lief. 

 

Na croissantjes gebakken te hebben en een uurtje onder te douche te hebben gezeten, gaat Jade alvast aan het werk met haar schoolwerk. Een uurtje later komt meester Daan en werken ze aan Natuur en Studievaardigheden. Als ontspanning doet ze met de pedagogisch medewerkster een paar spelletjes. De dag gaat zo snel voorbij.

 

Om drie uur komt de verpleegkundige vertellen dat ze gaan beginnen met de Ambisome. Als Jade iets voelt, moet ze dit meteen zeggen. Een paar minuten later voelt Jade de pijn in haar benen opkomen. Ik haal direct de verpleegkundige en de medicatie wordt  stopgezet. De pijn in haar benen wordt niet erger en is gelukkig snel verdwenen. De verpleegkundige gaat alsnog het medicijn verdunnen. Dit werkt wel! 

 

- Marcel