· 

Dag +19: Paardjes

Het blijft een beetje hetzelfde gaan met Jade. Ze heeft af te toe pijn aan haar benen maar niet heel erg. Ze loopt niet over van de energie maar genoeg om de dag goed door te komen. Inmiddels worden er steeds meer stappen gezet om Jade voor te bereiden om naar huis te gaan. Er worden weer een aantal medicijnen omgezet van het infuus naar orale medicatie. De afspraak is dat zo veel mogelijk in pillen en/of capsules wordt gedaan. 

 

Aan het eind van de middag wordt Jade aangeprikt in haar PAC (kastje onder haar arm) zodat ze de PICC-lijn uit haar linker bovenarm kunnen halen. Het is niet meer nodig om via twee lijnen (lumen) toegang te hebben bij Jade. De PICC-lijn kan er daarom uit. Ze doen dit nu al omdat ze de komende dagen nog antibiotica voor iets anders krijgt. Mocht er onverhoopt een bacterie ontstaan bij het eruit halen dan vangt de antibiotica dit nog op.

 

Het aanprikken van haar PAC gaat heel rustig en zonder problemen. Weer een zorg minder voor Jade. Het eruit halen van de PICC-lijn wordt uitgesteld tot morgen omdat de verpleegkundige toch nog met de arts wil overleggen of de lijn echt niet meer nodig is. 

 

Nu het infuus wordt omgezet van de PICC-lijn naar haar PAC, kan Jade, voordat alles weer aangesloten wordt, even naar buiten. Ze twijfelt maar we gaan naar buiten. Eerst gaan we een softijsje halen en daarna langs de paarden. Voor de zekerheid toch maar een mondkapje op ze aait de paarden zonder ze met haar handen aan te raken. Het is heerlijk weer met een prachtig ondergaand zonnetje.

 

We maken het niet te lang. Terug op de kamer ligt er een heel rits met medicijnen klaar. De meeste zijn klaargemaakt om door de sonde te spuiten. Dat was niet de afspraak en daar is Jade helemaal niet blij mee! Er is nu niet heel veel aan te veranderen. Er zit niks anders op dan 4 verschillende medicijnen zelf door de sonde te spuiten. Op dit soort momenten merken we dat Jade veel beter is dan enkele maanden geleden. Op haar eigen tempo en met een paar happen yoghurt spuit ze één voor één de medicijnen in. Daarna volgen er nog een stuk of 6 pillen.

 

Een rustige dag en weer een stapje dichterbij de uitgang!

 

- Marcel