· 

Dag +23: 99% Donor

Vijf dagen geleden is er bloed afgenomen om een chimerisme onderzoek te doen. Hiermee kunnen ze bepalen hoeveel procent van de cellen door de donor worden gemaakt en hoeveel procent nog van Jade is. 

 

Om iets over één wordt ik gebeld met beeld door Jade. Oma Ella, opa Jaap en tante Kim zijn er ook. Jade heeft slecht nieuws, ze verteld dat slechts 10% van de donor is... ik schrik en bedenk me gelijk wat dit allemaal voor gevolgen kan hebben. Direct daarna barst Jade in lachen uit en roept: 99%!!! 

 

99% van Jades cellen is dus al van de donor. Wat een opluchting, geweldig nieuws en een teken dat de stamcellen van de donor het heel goed doen! De voortekenen waren al goed maar het is toch fijn om dit bevestigd te krijgen.

 

De nacht was trouwens moeizaam verlopen. Jade had weer pijn in haar benen. Ze krijgt direct pijnstilling maar moet daarna lang wachten op de paracetamol. De verpleegkundige belooft om een andere medicijn wat inloopt te onderbreken en de paracetamol te geven maar eerst moet ze nog langs een andere patiënt. Het duurt veel te lang voordat de verpleegkundige terugkomt. Niet zoals het hoort maar door een tekort aan personeel, kan de verpleging het gewoonweg op sommige momenten niet aan. Olga heeft desondanks duidelijk laten merken niet blij te zijn. 's Ochtends krijgt Olga dan ook excuses aangeboden. Aan de verpleging ligt het niet, ze doen wat ze kunnen. Jade weet dit ook en brengt ze lekkere stukjes van Zeeuwse bolussen. Op het kaartje staat de passende tekst: "Luctor et emergo (ik worstel en kom boven)".  

 

De rest van de dag is het gezellig met het bezoek en met meester Daan. Van tante Kim heeft ze iets gekregen waarmee ze zelf zeep kan maken. Een leuke bezigheid om de dag door te komen. Ondertussen gaat ze nog even naar het WKZ voor een CT-scan van haar longen. Later horen we dat het resultaat er goed uit zag. Weer een zorg minder. 's Avonds trekt ze nog een paar sprintjes in de tuin en eet ze twee broodjes hamburger op. Na het eten belt ze met video met drie vriendinnen tegelijk. Vet gaaf, vindt Jade. 

 

- Marcel