· 

Dag +29: Voorpaginanieuws

De eerste whatsappjes komen al vroeg binnen: "Jade staat op de voorpagina van de PZC!" Wie had dat gedacht. We hadden gerekend op een artikel ergens in het sportkatern. Het is een grote foto op de voorpagina met tekst én een artikel op de tweede pagina geworden. Ik kan het maar met één woord omschrijven: "Wauw! En mooi dat de Kanjerloop aandacht krijgt.

 

Het is een drukke ochtend. Om negen uur staat Eliane al voor de deur met haar kar met materialen. Het zou zomaar (voorlopig) de laatste keer zijn dat Jade met Eliane aan de slag gaat. Ze kiest ervoor om iets kleins te gaan maken van stukjes hout. Ze begint met het beschilderen van de houtjes en langzaam ontstaat er een kunstwerkje met als thema 'De vijf elementen'. Eliane is nog niet weg of meester Daan klopt al op de deur. Een half uurtje rekenen staat op het programma. Meester Daan en Eliane gaat Jade straks echt wel missen.

 

Niet veel later spreek ik kort met de afdelingsarts. Ze zijn nog steeds tevreden. De bloedwaarden zijn weer wat verder omhoog. Toch is er nog wel een dingetje. Gisterenavond kreeg Jade heel even koorts en afgelopen dagen was haar temperatuur meestal rond de 38,2°. Normaal gesproken reden genoeg om Jade langer in het ziekenhuis te houden. Nu willen ze een uitzondering maken. Jade is niet echt ziek. Ze is alert, eet genoeg, drinkt voldoende, uit alle bloedkweken is niks naar voren gekomen en ze moet elke week twee keer op controle komen. Conclusie: Jade mag morgen naar huis. Er zijn twee voorwaarden. De eerste is dat er in de komende uren niks veranderd. De tweede is dat Jade voorlopig 2,5 liter vocht per dag binnen krijgt. Door de medicijnen (Ciclosporine) is haar nierfunctie achteruitgegaan. Door veel te drinken kan Jade dit zelf weer in balans brengen.

 

Olga is inmiddels in Utrecht. We hoopten al dat Jade naar huis mocht en anders zou ik morgen naar huis gaan en zou Olga weer bij Jade blijven. Olga heeft een mooi cadeau van Wout Kole meegenomen. Het is een schilderij van een schimmel. Wij kennen Wout al lang en Jade heeft een paar jaar geleden onverwacht een heel leuke en leerzame schilderles van hem gehad. Ze heeft toen zelf haar eerste echte schilderij van een paard gemaakt (hoe kan het ook anders). Wout maakt voornamelijk schilderijen van het Zeeuwse Paard. Hij gebruikt daarvoor olieverf op linnen doek. Jade is heel erg blij met het schilderij en gaat een mooi plaatsje uitzoeken op haar kamer om het op te hangen.

 

Aan het begin van de avond gaan we met zijn drieën lekker naar buiten. We maken een rondje rond het UMC en gaan natuurlijk ook nog even langs de paarden. Als we terugkomen kruipt Jade snel in haar bed. Ze heeft het koud en heeft kippenvel op haar wangen. Zelf meten we de temperatuur: 39,6°. Dat is wel erg hoog. Het komt waarschijnlijk doordat ze nog geen paracetamol heeft gehad. We twijfelen om het door te geven aan de verpleegkundige maar Olga doet het toch maar wel. De verpleegkundige geeft de paracetamol en voor de zekerheid wordt de arts opgetrommeld om een aantal controles te doen. Dezelfde conclusie: Jade ziet er niet ziek uit, ze zit rechtop, is alert en de temperatuur is al gezakt tot 38,6. Voor nu gaan ze niks veranderen... gewoon lekker gaan slapen. En morgen naar huis... waarschijnlijk... misschien...!

 

- Marcel