· 

Eerste controle

Vandaag is de eerste keer dat Jade op controle moet in Utrecht. De komende weken ga ik met Jade op dinsdag naar Utrecht en Olga op vrijdag. We hebben geen haast want de afspraak staat pas om half één. Jade is lekker op zolder aan het spelen en ik ben bezig om de website bij te werken. De tijd gaat snel en we moeten ons opeens nog haasten.

 

Precies op tijd komen we in het ziekenhuis aan. Jade moet als ze binnenkomt in het ziekenhuis een mondkapje op. We staan al op de derde verdieping als Jade er aan denkt. Ik regel snel een mondkapje voordat we ons melden bij de balie. Jade hoeft niet te wachten maar mag gelijk naar haar eigen kamer op de dagbehandeling. Ze heeft een eigen bed en een eigen televisie. Lekker luxe en rustig. 

 

Het duurt een klein uurtje voordat Jade aangeprikt wordt en er bloed afgenomen kan worden. Het zijn dit keer aardig wat buisjes en flesjes. Elke buisje/flesje wordt gebruikt voor specifiek onderzoek. Als het bloed is afgenomen, krijgt ze medicijnen (Ambisome) om te voorkomen dat ze een schimmel oploopt. De weerstand van Jade is voorlopig nog niet goed genoeg om het zelf aan te pakken. Nadeel is wel dat dit meer dan drie uur duurt. Het kan ook binnen een uur maar Jade heeft een paar weken geleden een allergische reactie gehad op dit medicijn. In overleg met de arts proberen we het toch in twee uur toe te dienen. Gelukkig reageert Jade niet.

 

Aan het eind van de middag komt de arts langs om de eerste resultaten van het bloedonderzoek door te nemen. Het gaat goed. De aanmaak van rode- en witte bloedcellen neemt gestaag toe. Ook de weerstand neemt toe. Voor Jade heeft de arts goed nieuws. Ze mag stoppen met het slikken van Kalium-tabletten. Ze slikte elke dag vier grote pillen omdat ze een tekort had aan Kalium. Ze moet wel voldoende blijven drinken: 2,5 liter en het liefst meer. De resultaten van de rest van het bloedonderzoek krijgen we morgen via de telefoon te horen. 

 

De rest van de middag loopt voorspoedig. Jade is druk met het inkleuren van een heel gedetailleerde kleurplaat. Om vijf uur zit het medicijn erin en kunnen we naar huis. Het is midden in de spits maar we gaan toch maar op pad. Het eerste stuk rijden we binnendoor om zo de eerste files te ontwijken. Jade is best vermoeid en doet al snel haar ogen dicht. Dik twee uur later zijn we thuis. Komende dagen geen ziekenhuis!

 

- Marcel