· 

Controle

Het is de tweede keer controle. De dag verloopt hetzelfde als dinsdag. Jade en Olga zijn ruim op tijd in het ziekenhuis. Als ze aangemeld zijn, mag Jade naar haar eigen kamertje. Aan de ene kant fijn dat ze haar eigen kamer heeft. Het is lekker rustig en ze heeft een eigen televisie. Aan de andere kant heeft deze kamer ook een sluis met deuren waar je niet door heen kan kijken. Zo ben je echt een beetje opgesloten en zie of spreek je niemand. Maar goed het is maar voor even. Jade is lekker aan het kleuren. Olga kleurt af en toe even mee aan haar eigen kleurplaat maar is ook druk met van alles en nog wat. De medicijnen (Ambisome en Teigoplanine) lopen ondertussen in. 

 

De arts komt langs om Jade na te kijken. De uitslag op haar voeten en borst blijkt transplantatieziekte te zijn. Om dit te bestrijden, moet ze twee keer per dag een zalfje smeren. Als dit niet snel genoeg helpt, moet ze weer starten met Prednison.

 

De arts is tevreden over hoe de bloedwaarden zich ontwikkelen. Toch is het duidelijk dat haar weerstand nog lang niet sterk genoeg is om Jade volledig te kunnen beschermen tegen infecties en bacteriën. Het CMV-virus is onder controle maar haar eigen weerstand lukt het nog niet om het op te ruimen. Hetzelfde geldt voor de bacterie in haar lijn/kastje. Het is onschuldig maar Jade heeft hulp nodig om hem kwijt te raken. 

 

Zelf willen we graag weten wanneer we de behandeling als echt afgerond kunnen beschouwen. De arts vertelt dat dit een jaar na de stamceltransplantatie is. Jades weerstand is dan weer volledig hersteld en ze heeft dan ook alle benodigde inentingen (o.a. DKTP en DMR) weer gehad. Na een jaar krijgt ze dan de laatste kraal voor aan haar kralenketting: de bloemenkraal! 

 

De rest van de dag is rustig. Om zes uur kunnen Jade en Olga dan eindelijk naar huis. Het is druk op de weg en om iets over half negen zijn ze thuis. Het zijn lange dagen op deze manier. Nog even doorbijten. Over een paar weken hoeft Jade nog maar één keer in de week naar Utrecht voor controle. 

 

- Marcel