· 

Controle en huiswerk

Olga en Jade gaan weer naar het ziekenhuis voor controle. Het is hetzelfde riedeltje: bloed afnemen (kwartier), Ambisome (2 uur) door het infuus, Teicoplanine (1/2 uur) door het infuus en naaldje verwijderen. Daar bovenop krijgt ze ook Immunoglobuline (2 uur). Dit zijn bepaalde eiwitten die lichaamsvreemde stoffen zoals virussen of bacteriën onschadelijk kunnen maken. Door Jade extra te geven, krijgt de weerstand van Jade een extra steuntje in de rug.

 

Alles bij elkaar opgeteld duurt dit  als snel een uur of vijf. Jade heeft dat mooi de tijd om aan de slag te gaan met haar huiswerk. Ze moet een extra opdracht doen waar minimaal de volgende onderwerpen in voorkomen: 'uitsterven', 'een bedreigde diersoort', 'een natuurgebied' en 'een ecologische hoofdstructuur'. 

 

In de loop van de dag komt de arts langs om de bloedwaarden te bespreken en Jade na te kijken. Het gaat nog steeds goed. Haar bloedplaatjes zijn goed aan het stijgen. Jade mag in de vakantie best wel in een achtbaan zonder bont en blauw uit het wagentje te klimmen. De rest van het bloed stijgt netjes. Vanaf nu is één keer controle in Utrecht voldoende. Zoals het er nu naar uit ziet, hoeft ze geen beenmergpunctie te krijgen om te kijken hoe het beenmerg zich ontwikkelt. Ook is het niet meer nodig om een nieuwe CT-scan van haar longen te maken. Kortom: positieve berichten. Dit wil overigens nog niet zeggen dat ze kan doen en laten wat ze wil. De komende weken moet ze voorzichtig blijven en stapje voor stapje aan haar herstel werken.

 

Alle behandelingen lopen voorspoedig toch is het pas kwart over vijf als Jade en Olga in de auto naar huis zitten. Het blijven lange dagen. Gelukkig vanaf volgende week maar één keer naar Utrecht.

 

- Marcel