· 

Heeft of had

's Ochtends vermaken de kinderen zich met de beestjes en het bootje. Met zijn vieren spelen we voor het eerst Risk op het terras. Na de lunch vertrekken we naar het ziekenhuis. Een minuut of twintig later staan we in de parkeergarage.

 

Na de controles en behandelingen hebben we een afspraak met dr. Bruin,  één van de oncologen. Samen met haar gaan we door de microscoop kijken naar gezond beenmerg en beenmerg met leukemie. Door drukte kunnen we niet naar Jades eigen beenmerg kijken maar wel naar dat van een andere patiëntje. Het is een opleidingsruimte met bijzondere microscopen. Door de ene kan je met veertien mensen tegelijk kijken en door de andere met vier tegelijk. Op deze manier kan een ervaren arts, andere artsen (in opleiding) makkelijk laten zien waar je naar moet kijken in bijv. beenmerg. Jade, Dylan en Olga kijken door de microscoop terwijl de arts uitleg geeft. Ze kijken eerst naar beenmerg nadat het patiëntje uit haar dip komt na een zware behandeling met chemo. Het is niet heel makkelijk om het verschil te kunnen zien tussen de verschillende cellen. Door te kijken naar kleur, grootte en structuur kan je de cellen herkennen. Daarna kijken ze naar het beenmerg van hetzelfde patiëntje op het moment dat hij/zij net binnen was gekomen met de diagnose leukemie. De verschillen tussen de twee zijn wel duidelijk. Interessant om een keer te kunnen zien.

 

Na de uitleg, hebben we het nog over hoe het nu met Jade gaat. Olga en ik weten niet zo goed wat we kunnen zeggen als iemand vraagt: "Hoe gaat het met Jade." Kunnen we al zeggen: Jade had leukemie óf is het toch Jade heeft leukemie. Aan de ene kant weten we het antwoord wel maar het is nog onwennig/eng om het hardop te zeggen. Maar de arts zegt wat wij eigenlijk al wisten:

 

"Jade had leukemie maar is nog herstellende van de stamceltransplantatie. Met de nieuwe stamcellen hopen we dat de leukemie niet meer terugkomt." 

 

Toch wel fijn om te horen!

 

Na het ziekenhuis bezoek rijden we naar Theehuis Rhijnauwen. Olga is vandaag jarig en dat gaan we vieren door lekker pannenkoeken te gaan eten! 

 

- Marcel