· 

Blaasontsteking

Vandaag moet Jade al om half tien in het ziekenhuis in Utrecht zijn. We zijn daarom al vroeg op om onze spullen in te pakken en het huisje een beetje fatsoenlijk achter te kunnen laten. De kinderen nemen afscheid van de dieren en de kleine konijntjes in het bijzonder.

 

In het ziekenhuis loopt het voorspoedig. Iets te... door een misverstand vergeten we/ze bloed af te nemen bij Jade. Ondertussen lopen er al medicijnen en nu kan het bloed pas daarna afgenomen worden. Niet zo erg maar we moeten wel langer wachten op de uitslagen. 

 

Afgelopen dagen ging het heel goed met Jade. Ze heeft veel gedaan: gefietst, gewandeld, geroeid, trap gelopen, gemidgetgolfd en nog veel meer. Toch heeft ze de laatste week wel steeds meer last als ze moet plassen. En omdat ze veel vocht moet drinken moet ze vaak plassen. 's Nachts krijgt ze dan ook nog extra vocht via de sonde en moet ze ongeveer elk uur wel naar de wc. Niet echt goed voor je nachtrust. Vorige keer hebben het al met de arts besproken en hebben ze urine op kweek gezet.

 

Rond een uur of half twee komt de arts bespreken hoe het nu gaat. De bloedwaarden stijgen in ieder geval nog steeds goed. De prednison mag verder worden afgebouwd, wat weer een positief effect heeft op de groei van haar eigen weerstand. Er is wel een bacterie gevonden in haar urine maar dit is niet ernstig. De arts denkt wel dat Jade een blaasontsteking heeft wat veroorzaakt door een virus (BK-virus). Ze kunnen daar niet veel aan doen. Jade moet veel blijven drinken om het goed te spoelen. Maar mocht het meer pijn gaan doen, of als Jade koorts krijgt, moet ze misschien toch opgenomen worden in het ziekenhuis. Maar daar lijkt het nu nog niet op! Jade maakt zich wel een beetje zorgen over o.a. de blaasontsteking, of ze misschien een katheter moet als de blaasontsteking niet over gaat, over school en over later. De arts stelt Jade zo veel mogelijk gerust:  de blaasontsteking lijkt mee te vallen, de katheter is pas nodig al het heel veel pijn gaat doen en haar eigen weerstand doet het steeds beter.

 

Maar het beste voorbeeld om Jade gerust te stellen, staat naast de dokter. Ze heeft namelijk een stagiaire meegenomen. Een meisje uit 4 VWO wil graag kinderoncoloog worden en wilde graag stage lopen in het Máxima. De arts vertelt dat ze niet zomaar elke scholier een stageplek aanbiedt... Dit meisje heeft namelijk zelf nog maar anderhalf jaar geleden een stamceltransplantatie ondergaan. Nu gaat alles goed met haar. Ze gaat weer naar school, sport weer, heeft mooie plannen voor de toekomst en kan haar haar weer in een knotje dragen! Jade krijgt een voorzichtig glimlachje op haar gezicht. Een mooi teken.

 

Het is twee uur als we in de auto zitten. Olga en ik hadden nog plannen om met een boswachter in een bootje over de Nieuwkoopse plassen te varen. Het is wel mooi geweest voor vandaag en deze week. We gaan lekker naar huis! 's Avonds gaan we frietjes eten bij opa Jaap en oma Ella. Mijn zus en de kinderen zijn er ook. Een gezellige afsluiting na een drukke maar erg geslaagde vakantie.

 

- Marcel