· 

Het Werkend Trekpaard

Afgelopen week hebben we veel gedaan. De kinderen willen een lekker rustig dagje thuis. Om vier uur gaan we er toch nog even op uit. De stichting Het Werkend Trekpaard houdt een demonstratie met zo'n 20 trekpaarden. De werkzaamheden gebeuren met authentieke ploegen en eggen en met 2-spannen of 3-spannen paarden. Op deze manier werden tot aan de jaren vijftig in de Zeeuwse landbouw de akkers geploegd en geëgd. Eeuwen lang bepaalden de trekpaarden het beeld van het Zeeuwse landleven. In een vast ritme van zaaien, oogsten en ploegen werd met trekpaarden het land bewerkt. Voor de komst van de trekker telde Zeeland circa 20.000 trekpaarden, waarvan 8.000 op Zuid- en Noord-Beveland. 

 

Het is prachtig weer en alles met paarden vindt Jade leuk dus ideaal om even buiten te zijn en te bewegen. Inmiddels gaat het fysiek met Jade zo goed dat ze zonder rolstoel naar de paarden loopt. Dat is maar goed ook want met de rolstoel was het veel lastiger geweest om bij de paarden te komen. Als we er zijn, is een groot deel van het land al geploegd. Met een trekker was dit stukje al lang omgeploegd maar het is mooi om te zien dat deze enorme paarden met speelsgemak een akker ploegen. Na een klein uurtje hebben we genoeg gezien en rijden we naar opa Roel en oma Ineke in Kapelle. We krijgen lekker eten voorgeschoteld en na een spelletje Risk te hebben gedaan gaan we op huis aan.

 

- Marcel